**
{% elseif cartEntry.wasPriceLast30Days %}**
{% elseif cartEntry.wasPriceLastCampaign && cartEntry.wasPriceLastCampaignDateFrom %}** {{cartEntry.LastCampDateFrom}}
{% endif %}Sprememba naročila Dokončaj spremembo
Hrana ne sodi v smeti, zato v okviru naše iniciative Danes za jutri izvajamo projekt Hrana na dobri poti. Z njim uspešno zmanjšujemo količino odpadne hrane in se zavzemamo za skrbnejše ravnanje s hrano na celotni poti - od pridelave do gospodinjstev.
Ljudje po celem svetu zavržemo eno tretjino hrane, ki jo pridelamo. S tem gresta v nič tudi vsa energija in voda, ki sta potrebni za njeno gojenje, žetev, prevoz in pakiranje. Ko zavržena hrana pristane na smetišču, začne gniti in v zrak se sproščajo velike količine metana - toplogrednega plina, ki je še bolj uničujoč kot ogljikov dioksid. Tako zavržena hrana ni le družbeni in humanitarni problem, ampak tudi velik okoljski dejavnik. In še to: ko neodgovorno ravnamo s hrano, neodgovorno ravnamo tudi s svojim denarjem.
Pri HOFERju se zavzeto borimo proti odpadni hrani in ponosni smo, da smo na dobri poti. Kako nam to uspeva?
Naši zaposleni hrano, ki je ostala neprodana in je še primerna za uživanje, ob zaprtju trgovine pripravijo za donacijo tistim, ki jo najbolj potrebujejo.
Prostovoljci partnerskih socialnih in humanitarnih organizacij hrano prevzamejo v naših trgovinah in jo v najkrajšem možnem času razdelijo socialno ogroženim posameznikom in ranljivim skupinam.
V letu 2023 smo socialnim organizacijam, ki nam letno pomagajo pri razdeljevanju hrane okoli 20.000 socialno ogroženim, ob svetovnem dnevu hrane podarili donacijo v višini 18.400 evrov za izvajanje projekta Donirana hrana.
Z logotipom “Je rok potekel? Pogosto uporabno dlje.” na izdelkih naših lastnih blagovnih znamk z rokom uporabnosti »Uporabno najmanj do« ozaveščamo o daljšem roku trajanja živil.
Poleg vsakodnevnih donacij sadja, zelenjave, kruha, pekovskih izdelkov in suhega sortimenta sedaj doniramo tudi sveža jajca ter vse hlajene in zamrznjene izdelke.
Del odgovorne nabave je tudi, da v ponudbo uvrščamo zelenjavo in sadeže, ki so na videz nekoliko drugačni, a so prav tako dobri in okusni. Če ne celo še bolj!
Z optimiziranim sistemom naročanja in dovršenim logističnim sistemom skrbimo, da so naše trgovine ravno prav založene. Da na policah ostane res čim manj.
Vsaka hrana ima svoje kaprice in če jim ugodimo, je lahko odlična dlje časa. Nekatera živila ljubijo hladne prostore, druga se najbolje počutijo na sobni temperaturi, ena imajo rada suhe, druga temne kotičke, tretja vlažne in tako naprej. V spodnjih videih si oglejte nekaj preprostih trikov shranjevanja.
Pomembno je, da se do hrane vedemo odgovorno in spoštljivo. Zato iz ostankov živil ali pripravljenih jedi vedno napravimo odlične nove jedi, ki v svojem okusu niso nič manj navdušujoče. Ravno nasprotno. Še boljše so lahko - samo pravi recept Neje Gril potrebujemo.