Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

Hrana na dobri poti

Hrana na dobri poti je naš nov projekt v okviru iniciative Danes za jutri, s katerim si prizadevamo zmanjšati količino odpadne hrane in se zavzemamo za skrbnejše ravnanje s hrano na celotni poti - od pridelave do gospodinjstev. 

 

Za dober konec vse v lonec

Pomembno je, da se do hrane vedemo odgovorno in spoštljivo. Za čim manj zavržene hrane poskrbimo z načrtovanimi nakupi, iz morebitnih ostankov pa lahko pripravimo nove jedi. Še posebej v času prazničnih decembrskih dni, ko se običajno miza šibi pod količino hrane, je pomembno, da to ohranjamo v zavesti in ostankom praznične pojedine ponudimo še eno možnost.

Iz ostankov živil ali pripravljenih jedi lahko napravimo odlične nove jedi, ki v svojem okusu niso nič manj navdušujoče. Ravno nasprotno. Še boljše so lahko - samo pravi recept potrebujemo. Zato smo se pri HOFERju odločili, da k sodelovanju povabimo priljubljeno kulinarično blogerko in mojstrico kreativnih receptov, Nejo Gril. Za vas je pripravila izbor najboljših receptov, v katerih so uporabljeni ostanki živil ali pripravljenih jedi, ki bi jih sicer zavrgli. Raje jih ponovno vrzimo v lonec in dovolimo, da nas še enkrat razvajajo s svojim odličnim okusom.

Spremljajte recepte Neje Gril v naših letakih in na naših družbenih kanalih.

Tudi vi lahko aktivno prispevate k zmanjšanju zavržene hrane. Določena živila v naši ponudbi smo označili z oznako “Je rok potekel? Pogosto uporabno dlje.”. Te izdelke lahko pogosto uporabite oziroma zaužijete tudi po preteku roka uporabnosti 'Uporabno najmanj do', če so bili zaprti, pravilno hranjeni in imajo ustrezen videz, vonj. 

 

Kako iz ostankov praznične večerje pripraviti čudovit solatni krožnik?

Kulinarična blogerka Neja Gril je z nami delila slastni recept. Preizkusite ga:

Sestavine za solato: Sestavine za preliv:
mešana solata 1 žlička gorčice
piščančje meso 2 žlički medu
pečena zelenjava 2 žlički olivnega olja
pečen sladek krompir sok 1 limone
oreščki sol, poper
granatno jabolko  
nadrobljena feta  
gorčična semena  


Priprava:

Oprano solato razprostremo na velik krožnik. Nanjo položimo narezano piščančje meso, krompir in pečeno zelenjavo. V ponvi na hitro popražimo oreščke. Sestavine za preliv zmešamo v preliv za solato. Nadrobimo še feto ter posujemo s praženimi oreščki in semeni granatnega jabolka.

Izdelek brez naslova (1)

 

Mesečno pomoči potrebnim doniramo povprečno 60 ton hrane

Pri HOFERju z različnimi ukrepi v sklopu lastne iniciative Danes za jutri in projekta Hrana na dobri poti skrbimo za čim manj odpadne hrane. V okviru projekta Donirana hrana mesečno doniramo povprečno 60 ton hrane pomoči potrebnim. Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani, ki ga obeležujemo 29. septembra, smo podprli tudi kampanjo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano »Poglej, povohaj, poskusi«.

Pri HOFERju z optimiziranim sistemom naročanja in dovršenim logističnim sistemom skrbimo za čim manj odpadne hrane v trgovinah. Določene količine izdelkov vseeno ostanejo neprodane. Izdelkov, ki so še primerni za uživanje, ne zavržemo, temveč jih v okviru projekta Donirana hrana, v katerega je vključenih vseh 90 trgovin HOFER po Sloveniji, redno doniramo socialno ogroženim in ranljivim skupinam. Z donirano hrano pomagamo več kot 10.000 socialno ogroženim.

Donirana hrana na dobri poti

 

 

Nasveti za manj zavržene hrane

Za vas smo pripravili poučne in zabavne video vsebine s koristnimi nasveti in triki. Vabljeni, da si jih ogledate in se pridružite skupnemu prizadevanju za zmanjševanje odpadne hrane.

Kje se paradižnik počuti najudobneje?

Zakaj solata ne mara višjih nadstropij?

Kam se kruh najraje skrije?

Kdaj testeninam prekipi?

S čim se sir najraje pokrije?

 

Hrana je pogosto lahko uporabna dlje

Ljudje hrano pogosto zavržemo, četudi so izdelki senzorično povsem neoporečni. Zato smo uvedli nov logotip »Je rok potekel? Pogosto uporabno dlje.«, ki je umeščen na izdelkih naših lastnih blagovnih znamk z rokom uporabnosti »Uporabno najmanj do«. Omenjeni izdelki namreč pogosto niso za zavreči, če so bili zaprti, pravilno hranjeni in imajo ustrezen videz, vonj in okus. Naš cilj je osveščanje o skrbnem ravnanju s hrano v gospodinjstvih - zmanjšanju količine zavrženih izdelkov in s tem zmanjšanju negativnega vpliva na okolje.

Na tem področju sodelujemo tudi z Biotehniško fakulteto, kjer izvajajo senzorične analize in mikrobiološke preiskave izdelkov z umeščeno oznako »Je rok potekel? Pogosto uporabno dlje.« pred in po izteku roka uporabnosti »Uporabno najmanj do«.