Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

 

 

Akcija zbiranja rabljenih očal

V sodelovanju z Lions klubom Ljubljana Barje letos organiziramo že 12. akcijo zbiranja rabljenih očal. V posebne namenske škatle, nameščene ob zlagalnih pultih v vseh 92 trgovinah HOFER po Sloveniji, lahko od sobote, 13. aprila, do ponedeljka, 13. maja 2024 odložite navadna ali sončna očala z dioptrijo za odrasle in otroke iz držav v razvoju, ki si ne morejo privoščiti okulistične oskrbe.

Akcijo je ponovno podprl ambasador Tomaž Mihelič Marlenna

Že drugič zapored je akcijo zbiranja rabljenih očal kot ambasador podprl Tomaž Mihelič Marlenna, pevec in novinar, ki je kot ustanovitelj Humanitarno umetniškega zavoda sestre Marlene tudi sam aktiven pri nudenju pomoči posameznikom v Afriki: »Z velikim veseljem se ponovno pridružujem akciji zbiranja rabljenih očal, ki pomaga ljudem v stiski. V čast mi je, da lahko kot ambasador znova spodbudim javnost k sodelovanju.« 

Donacija za Center IRIS

Ob akciji smo pri HOFERju podprli tudi Center IRIS, center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne, ki pod isto streho izobražuje slepe in slabovidne otroke, otroke z avtizmom in otroke z duševno motnjo. Z donacijo v višini 1.000 evrov bomo pomagali pri nakupu novega brajevega stroja za slepe in slabovidne otroke in dijake. Ta je kot šolski pripomoček nepogrešljiv predvsem na začetku osnovne šole. »Omogoča slepim in slabovidnim, da berejo in pišejo, kar je ključnega pomena za njihovo neodvisnost in samostojnost v vsakdanjem življenju,« je pojasnila Romana Kolar, ravnateljica Centra IRIS.

Za nekoga odpad, za druge zaklad

Vsa zbrana očala po koncu akcije potujejo v francoski zbirni center Medico France, kjer jih označijo z optičnimi parametri, očistijo in odpošljejo slabovidnim v manj razvitih državah. Akcija je tako odličen primer ponovne uporabe stvari. Očala, ki so za nekoga odpad, za drugega postanejo nepogrešljiv pripomoček.

»Vsako leto se v tej akciji zbere veliko število očal, ki imajo potencial, da spremenijo življenja. Hvaležni smo našim kupcem, da tako nesebično pomagajo tistim, ki si ne morejo privoščiti kakovostne okulistične obravnave,« je povedal Bor Trček, vodja za trajnost in zagotavljanje kakovosti izdelkov.

Ste vedeli, da:

  • ima po ocenah Zveze društev slepih in slabovidnih v Sloveniji večje okvare vida kar od 30.000 do 40.000 posameznikov, hude okvare pa med 8.000 in 10.000;
  • na svetu ima po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije težave s kratko- ali daljnovidnostjo vsaj 2,2 milijarde ljudi;
  • bi približno 1 milijardi posameznikov lahko z ustrezno oskrbo okvaro vida preprečili ali vsaj delno ozdravili.

Pretekle aktivnosti

V 11 letih so naši kupci v škatle odložili že 122.528 rabljenih korekcijskih (navadnih in sončnih) očal.

Očala predstavnikom Lions kluba Ljubljana Barje tradicionalno pomagajo šteti tudi naše sodelavke in sodelavci. Kot družbeno odgovorno podjetje namreč spodbujamo akcije korporativnega prostovoljstva in sodelavkam ter sodelavcem določeno število ur prostovoljnega dela štejemo v delovni čas.