Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

Akcija zbiranja rabljenih očal

Podjetje HOFER v sodelovanju z Lions klubom Ljubljana Barje organizira že 11. akcijo zbiranja rabljenih očal. V posebne namenske škatle, nameščene ob odlagalnih pultih v vseh 91 trgovinah HOFER po Sloveniji, lahko kupci od sobote, 15. aprila, do sobote, 13. maja 2023 odložite navadna ali sončna očala z dioptrijo in s tem lepši pogled v svet omogočite slabovidnim v gospodarsko manj razvitih državah.

V preteklih desetih letih so HOFERjevi kupci skupno zbrali že 109.128 rabljenih korekcijskih (navadnih in sončnih) očal. Akcija, ki jo je v preteklih 10 letih HOFER organiziral v sodelovanju z Lions klubom Ljubljana-Trnovski zvon, je letos dobila dodaten zagon. Lions klub Ljubljana-Trnovski zvon se je namreč združil z Lions klubom Ljubljana Barje, ki je prevzel nadaljnjo koordinacijo akcije. »Z okrepljenimi združenimi močmi bomo v sodelovanju s slovenskimi Lions klubi v lokalnih okoljih še močneje spodbujali tudi zbiranje očal,« je napovedala koordinatorica akcije Damjana Pangerčič, ki si seveda želi, da bi bila akcija še naprej tako uspešna kot pretekla leta.

Akcijo je podprl ambasador Tomaž Mihelič Marlenna

Letošnjo akcijo zbiranja rabljenih očal je z velikim navdušenjem podprl Tomaž Mihelič Marlenna, novinar, pevec in humanitarec. »Tudi sicer sem angažiran za pomoč ljudem v Afriki in posebej sem počaščen, da sem lahko del te plemenite akcije zbiranja rabljenih korekcijskih očal in sončnih očal z dioptrijo,« je povedal ter kupce nagovoril, naj tudi sami prispevajo k lepši prihodnosti tistih, ki si ne morejo privoščiti okulistične oskrbe.

Akcijo je podprl ambasador Tomaž Mihelič Marlenna

HOFER z donacijo podprl Center IRIS 

Začetek 11. akcije zbiranja rabljenih očal so pri HOFERju obeležili z donacijo 1.000 evrov Centru IRIS, ki pod isto streho izobražuje slepe in slabovidne otroke, otroke z avtizmom in otroke z duševno motnjo. Kot ugotavlja Romana Kolar, ravnateljica Centra IRIS, se stanje v Sloveniji izboljšuje in družba je vse bolj dovzetna do oseb s posebnimi potrebami. »O njih se več pogovarjamo, vedno bolj razumemo, da različni ljudje do enakega cilja pridemo po različnih poteh,« je pojasnila. Pri Centru IRIS si želijo tudi slepim in slabovidnim otrokom omogočiti enake učne situacije kot jih imajo njihovi videči vrstniki. Z doniranimi sredstvi bodo tako kupili digitalni mikroskop in obogatili nabor knjig v knjižnici. »Do sedaj slepi in slabovidni otroci v Centru niso imeli možnosti opisa ali pogleda preko objektiva mikroskopa, saj ustreznega mikroskopa na Centru nimamo. Z nakupom mikroskopa, ki ga bomo lahko priključili tudi na šolski računalnik, bomo tudi tem otrokom omogočili novo izkušnjo in možnost enakovrednega, a prilagojenega spremljanja učnega procesa,« je razložila Kolar in dodala: »V času, ko se največ stvari za mlade dogaja v virtualnem svetu, si na Centru IRIS želimo pridobiti čim več mladih bralcev. S pravljičnimi uricami in privlačno mladinsko literaturo nam to tudi lahko uspe.«

Za nekoga rabljena očala, za drugega zaklad

V namenske škatle lahko vsakdo v času trajanja akcije odloči rabljena, a še uporabna očala z dioptrijo, ki so lahko navadna ali sončna. Po zaključku akcije se vsa očala primerno razvrstijo, pregledajo, očistijo in označijo z ustreznimi optičnimi parametri. Tako se očala ustrezno oskrbi, da so primerna za nadaljnjo uporabo slabovidnim iz gospodarsko manj razvitih držav, ki si ustrezne okulistične oskrbe ne morejo privoščiti. Akcija je odličen primer, kako v praksi deluje trajnostni princip ponovne uporabe. 

Pri HOFERju si tudi letos želimo takšnega odziva, kot je bil v preteklih letih, hkrati pa se iz srca zahvaljujemo vsem kupcem, ki s sodelovanjem v tej in drugih podobnih akcijah vedno znova pokažejo, da imajo veliko srce.