Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

 

 

Koledar čebelarjevih opravil

Čebelarji se ukvarjajo z vzrejo, razmnoževanjem in vzdrževanjem medonosnih čebel, prav tako pa tudi s pridelavo medu ter drugih čebeljih pridelkov. Za HOFERjev raziskovalni čebelnjak skrbijo svetovalci Javne svetovalne službe v čebelarstvu, zaposleni na Čebelarski zvezi Slovenije. Čebelarjevo delo po mesecih poteka takole:

Januar/februar

V zimskih mesecih čebelar redno preverja izletna žrela čebelnjaka in jih, če je to potrebno, očisti. Žrela morajo biti vedno odprta, da lahko čebele ob lepem vremenu nemoteno izletavajo. K sreči so panji in žrela našega čebelnjaka pokriti z nadstreškom, zato so krilate prijateljice varne pred vremenskimi vplivi. Čebelar izkoristi zimske dni predvsem za čiščenje in popravilo satnikov, nenaseljenih panjev in čebelnjaka. Poleg tega se pozimi dodatno izobražuje, bere strokovne knjige in se redno udeležuje čebelarskih srečanj. Saj veste – človek se uči vse življenje.

Marec

Marca je na vrsti pregled čebeljih družin oz. t. i. spomladanski pregled. Pri prvem pregledu čebelar ugotavlja, ali imajo čebelje družine dovolj hrane. Pomembno je, da preveri prisotnost matice v posameznem panju ter zalego in moč družin. Če je družina brez matice ali je šibka, čebelar stanje sanira. Pelod je v tem letnem času nadvse dragocen, saj je nepogrešljiv pri hranjenju čebelje zalege, obenem pa je tudi osnovni pogoj za to, da se čebelja družina spomladi hitro in lepo razvije.

April

Aprila čebelar skrbi za intenzivni razvoj čebeljih družin. Po potrebi širi gnezdo, dodaja satje in satnice, kar je odvisno od tega, koliko je čebelja družina močna in koliko prostora čebele potrebujejo. Obenem vstavi tudi prazen satnik, ki je predviden za zalego trotov. Matica vanj odlaga neoplojena jajčeca. Poseben problem predstavlja pršica varoja, ki je na tej zemljepisni širini pojavlja zelo pogosto. Varoje živijo v panju kot zajedavci in močno oslabijo čebelje družine, saj obolele živali umrejo veliko prej kot sicer. Poleg tega varoje prenašajo škodljive viruse. Čebelarji zato od aprila naprej posebno pozornost posvetijo zmanjševanju števila pršic v zaleženih celicah z izvajanjem t.i. apitehničnih ukrepov.

Maj/junij

Maj in junij sta meseca, v katerih so čebelje družine večinoma že na višku moči ter meseca, ko čebelar že pridobiva med, cvetni prah in druge pridelke. Čebelar v teh mesecih skrbi tudi za ustvarjanje novih čebeljih družin, vzrejo mladih matic, za preprečevaje rojenja in za izvajanje ukrepov, s katerimi, brez uporabe sredstev za zatiranje, zmanjšujemo število zajedalske pršice varoje. 

Julij

V tem mesecu čebele običajno izkoristijo še zadnje paše, čebelarji pa opravijo še zadnje točenje. Ob tem lahko čebelar napravi tudi t. i. ometence - nove čebelje družine, ki se jih naredi tako, da ometene čebele in oplojeno matico naseli v nov panj. Julija čebelar prične tudi s pridelavo propolisa oziroma čebelje zadelavine. Gre za smoli podoben čebelji pridelek, ki učinkovito deluje proti bakterijam, glivicam in drugim mikroorganizmom. V namen pridelave čebelar v panj vstavi namenske plastične mrežice, ki so primerne za stik z živili. Propolis sicer čebele uporabljajo za vzdrževanje higiene v panju, z njim pa mašijo tudi razpoke in odprtine.

Avgust

Po zadnjem točenju, ki se običajno opravi v juliju, mora čebelar poskrbeti za pripravo čebeljih družin na jesen in zimo. V ta namen prične čebelje družine krmiti s sladkornim sirupom, izvede pa tudi zatiranje varoj, pri čemer se v sodobnem načinu čebelarjenja vse pogosteje uporabljajo sonaravna sredstva, kot so različne organske kisline in nekatera eterična olja. Pred tem na dno panja postavi testne vložke, na katerih se vidi odpad pršic. 

September

V septembru čebelar nadaljuje krmljenje čebel za prihajajočo zimo ter spremlja odpad varoje. To je tudi čas, ko čebelar v začetku meseca opravi še zadnji temeljit pregled čebeljih družin, pri katerem poskrbi, da so vse čebelje družine dobro pripravljene na zimski čas.

Oktober

Oktober je mesec, ko lahko čebelar, če so vremenske razmere še ugodne, popravi napake storjene v preteklih mesecih. Čebeljim družinam, ki jim primanjkuje hrane, lahko to še doda, prav tako pa lahko še poskrbi za zmanjševanje pršice varoje. 

November

November je lahko že povsem zimski mesec, tako da čebelar s čebeljimi družinami skoraj nima več dela. Zato čas izkoristi za izobraževanje ter prodajo čebeljih pridelkov. 

December

Ob koncu leta čebelar izkoristi čas, ko v panjih ni več zalege, da izvede še t.i. zimsko zatiranje varoje, s katerim čebelam zagotovi možnost za dober razvoj v prihodnjem letu.