Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico
Za medeno prihodnost

Življenje čebelarja

Čebelarji se ukvarjajo z vzrejo, razmnoževanjem in vzdrževanjem medonosnih čebel, prav tako pa tudi s pridelavo medu ter drugih čebeljih pridelkov. Za HOFERjev raziskovalni čebelnjak skrbi Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, s svojo ekipo. Čebelarjevo delo po mesecih poteka takole:

Januar/februar

V zimskih mesecih čebelar redno preverja izletna žrela čebelnjaka in jih, če je to potrebno, očisti. Žrela morajo biti vedno odprta, da lahko čebele ob lepem vremenu nemoteno izletavajo. K sreči so panji in žrela našega čebelnjaka pokriti z nadstreškom, zato so krilate prijateljice varne pred vremenskimi vplivi. Čebelar izkoristi zimske dni predvsem za čiščenje in popravilo satnikov, nenaseljenih panjev in čebelnjaka. Poleg tega se pozimi dodatno izobražuje, bere strokovne knjige in se redno udeležuje čebelarskih srečanj. Saj veste – človek se uči vse življenje.

Marec

Marca je na vrsti pregled čebeljih družin oz. t. i. spomladanski pregled. Pri prvem pregledu čebelar ugotavlja, ali imajo čebelje družine dovolj hrane. Pomembno je, da preveri prisotnost matice v posameznem panju ter zalego in moč družin. Če je družina brez matice, čebelar družino podre, kar pomeni, da se morajo čebele prerazporediti v druge družine. Enako velja za šibke družine. Pelod je v tem letnem času nadvse dragocen, saj je nepogrešljiv pri hranjenju čebelje zalege, obenem pa je tudi osnovni pogoj za to, da se čebelja družina spomladi hitro in lepo razvije.

April

Aprila čebelar oblikuje družine. Po potrebi doda satje in satnice, kar je odvisno od tega, koliko prostora čebele potrebujejo, vstavi pa tudi prazen satnik, ki je predviden za trote. Matica vanj odlaga neoplojena jajčeca. Poseben problem predstavlja pršica varoja, ki se na tej zemljepisni širini pojavlja zelo pogosto. Varoje živijo v panju kot zajedavci in močno oslabijo čebelje družine, saj obolele živali umrejo veliko prej kot sicer. Poleg tega varoje prenašajo škodljive viruse. Čebelarji zato od aprila naprej posebno pozornost posvetijo preprečevanju in zatiranju pršic v zaleženih celicah.

Maj/junij

V maju in juniju čebelar še naprej sestavlja čebelje družine. V teh mesecih ustvarja tudi nove – iz panja z močno družino odstrani satnik, v katerem so zaležene celice z jajčeci (t. i. čebelja zalega), in ga prestavi v prazen panj. Če čebelar nima oplojene matice, ki bi jo lahko dodal v panj, čebele „vzredijo“ svojo matico. Junija je tudi čas za točenje medu.

Julij

V tem času čebelar pripravi t. i. ometence. To naredi tako, da čebele z oplojeno matico vzame iz medišča in jih preseli v nov, nenaseljen panj.

Čebelarji julija spodbujajo čebele k izdelavi čebelje smole oz. propolisa. Pridobivanje propolisa je pomembno predvsem zato, ker propolis učinkovito deluje proti bakterijam, glivicam in drugim mikroorganizmom. Pri tem v panj vstavi plastične mrežice, primerne za stik z živili, ki jih čebele propolizirajo. Propolis sicer čebele uporabljajo za vzdrževanje higiene v panju, z njim pa mašijo tudi kakšne razpoke in odprtine.

Avgust

Sredi poletja začne čebelar krmiti čebele s sladkornim sirupom, da nadomesti med, ki ga je „ukradel“. Nadaljuje tudi zatiranje varoj, pri čemer običajno uporabi mravljinčno kislino. Pred tem na dno panja postavi testne vložke. To je največkrat kar pravokotna plastična mreža z dnom, ki jo postavi pod satje. Uspešnost postopka preveri tako, da prešteje odpadle pršice.

September

Krmljenje čebel za prihajajočo zimo se zaključi sredi septembra. Čebelar spremlja odpad varoje.

Oktober

Oktobra je na vrsti jesenski pregled, pri katerem čebelar preveri, kakšna je zaloga hrane posameznih družin. Če močnejše družine izmikajo hrano šibkejšim, jo porazdeli, da imajo vse družine dovolj zimske zaloge.

November

November je idealen čas za to, da čebelar postori vse, kar zaradi nujnejših opravil še ni prišlo na vrsto.

December

Ob koncu leta čebelar postori vse potrebno, da se čebelje družine uspešno prebijejo skozi zimo. Zatre še preostale pršice varoj. Čebele pokaplja s toplo sladkorno raztopino, ki ji je dodal oksalno kislino.