Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

Čebelarstvo v Sloveniji

V Sloveniji ima čebelarstvo dolgotrajno tradicijo, čebela pa je simbol marljivosti, spretnosti in skrbi za druge.
Panjska končnica, ki spretno poslikana krasi najlepše slovenske čebelnjake, je postala eden bolj prepoznavnih simbolov, ki ga Slovenci radi ponesemo v tujino ali podarimo ob posebnih priložnostih. Čebelarski krožki se izvajajo na skoraj vsaki osnovni šoli, o medu in drugih medenih izdelkih pa se otroci ne učijo samo v klopeh, temveč tudi prek bogatega kulturnega izročila.

Že pred več kot 230 leti je znanje slovenskega čebelarja svetu predstavil Anton Janša (1734–1773), prvi učitelj čebelarstva na cesarskem Dunaju. Sto let pozneje je območje zaslovelo s svojo kranjsko čebelo (latinsko Apis mellifera carnica), ki je kmalu postala znana po vsem svetu. Lahko bi rekli, da je kar narava sama poskrbela za razvoj te prelepe dejavnosti. Čebele so še vedno enakomerno poseljene po Sloveniji, s čimer pripomorejo k ohranjanju ravnovesja v naravi in čebelarstva po celotni državi.

V zadnjih letih se čebelarstvo vztrajno uveljavlja kot enakopravna kmetijska dejavnost (trenutno je v Sloveniji registriranih več kot 12.000 čebelnjakov), vendar hkrati postaja vse bolj ogrožena panoga.

Zakaj takšne velike spremembe?

Razmere za čebelarjenje so se zaradi prisotnosti varoj v čebeljih družinah, intenzivnega kmetijstva z uporabo fitofarmacevtskih sredstev (FFS), podnebnih sprememb in onesnaženosti okolja spremenile. Izgubam čebeljih družin se žal ni mogoče popolnoma izogniti, lahko pa se jih zmanjša, in sicer z boljšim poznavanjem njihovih vzrokov.

Vir: ČZS

Lipov drevored v poklon velikim ljudem slovenskega čebelarstva

Dolgoletno sodelovanje med podjetjem HOFER in Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS) je v sodelovanju z Občino Črno na Koroškem prineslo dragocen korak za zaščito pridnih nabiralk medu. Željo, da se z drevoredom lip poklonimo 55 pomembnim posameznikom slovenskega čebelarstva, je ČZS v začetku maja 2021 tudi uresničila. V Črni na Koroškem so zato posadili 55 lipovih dreves, projekt pa smo s prispevanjem sadik lip podprli v našem podjetju. Sadike lip predstavljajo simbol slovenstva, obenem pa so zelo medovite. Lokacijo za posaditev drevoreda so na ČZS izbrali s pomočjo razpisa, Črna na Koroškem pa je bila leta 2018 prepoznana kot čebelam najbolj prijazna občina v Sloveniji.