Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

Sestavine za 4 porcije

Sestavine:

  • 0,5 lončka riža
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 300 g mletega govejega mesa
  • 1 jajce
  • peteršilj
  • sol in poper
  • 6 listov ploščatega zelja

Za omako:

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 200 ml paradižnikovih koščkov (pol konzerve)
  • cup gotove omake za testenine z zelišči
  • sol in poper po okusu
  • 1 jedilna žlica balzamičnega kisa

Priprava

Priprava zelja:

  1. Zelju odstranimo stržen in odvzamemo šest listov, ki jih dobro operemo. Za par minut jih potopimo v vrelo vodo, da se omehčajo, nato jih odcedimo in ohladimo.

Priprava omake:

  1. Sesekljano čebulo popražimo, da postekleni, dodamo česen in zalijemo s paradižnikovo omako ter paradižnikovimi koščki. Začinimo po okusu s soljo in poprom ter dodamo žlico balzamičnega kisa.
  2. Pokuhamo 10–15 minut, da se okusi povežejo in omaka nekoliko zgosti.
  3. Omako prestavimo na dno ognjevarne posode ali pekača.

Priprava mesnega nadeva:

  1. Riž delno skuhamo v slani vodi, približno 10 minut, nato ga odcedimo, prestavimo v večjo skledo in ohladimo.
  2. Čebulo in česen drobno sesekljamo ter v ponvi popražimo, da čebula postekleni. Ohladimo in dodamo k rižu.
  1. V skledo dodamo še mleto goveje meso, jajce, sesekljan peteršilj ter sol in poper po okusu. Vse skupaj dobro pregnetemo, da dobimo kompaktno zmes.
  2. Na delovno površino razpremo zeljni list ter mu prirežemo trdi stržen. Na rob damo nekaj žlic mesnega nadeva, ki ga oblikujemo v manjšo štručko. Robove zelja prepognemo čez nadev, nato pa zelje tesno zvijemo v zvitek tako, da je nadev na sredini in rob zelja na spodnji strani.
  3. Zeljne zvitke položimo na vrh omake v pekaču, povrhu jih lahko pokapamo z nekaj žlicami omake, da ostanejo sočni.
  4. Pekač pokrijemo z alufolijo in vse skupaj potisnemo v ogreto pečico. Pečemo 60–90 minut na 170 °C, da se zelje zmehča in je meso kuhano skoz in skoz. Zadnjih 10 minut pečemo odkrito, da se zvitki zlato zapečejo.
  5. Postrežemo vroče skupaj z rezino kruha ali s pire krompirjem.

Nasvet

  • Če se zeljni listi ne ločijo od glave, lahko celotno glavo za par minut potopimo v vrelo vodo – tako bodo listi šli lažje narazen.

*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.