Zeljni zvitki z mesom po receptu Vibrant Plate
Sarme, ki to niso, saj sta Vibrant plate zvitke pripravila iz svežega zelja ter ponudila s paradižnikovoomako. Idealni so za vse, ki ne marate okusa kislega zelja ali pa ga nimate na razpolago. Potrebujete le mesni nadev, sveže zelje in paradižnikovo omako. Podroben opis spodaj
Sestavine za 4 porcije
Sestavine:
- 0,5 lončka riža
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 300 g mletega govejega mesa
- 1 jajce
- peteršilj
- sol in poper
- 6 listov ploščatega zelja
Za omako:
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 200 ml paradižnikovih koščkov (pol konzerve)
- cup gotove omake za testenine z zelišči
- sol in poper po okusu
- 1 jedilna žlica balzamičnega kisa
Priprava
Priprava zelja:
- Zelju odstranimo stržen in odvzamemo šest listov, ki jih dobro operemo. Za par minut jih potopimo v vrelo vodo, da se omehčajo, nato jih odcedimo in ohladimo.
Priprava omake:
- Sesekljano čebulo popražimo, da postekleni, dodamo česen in zalijemo s paradižnikovo omako ter paradižnikovimi koščki. Začinimo po okusu s soljo in poprom ter dodamo žlico balzamičnega kisa.
- Pokuhamo 10–15 minut, da se okusi povežejo in omaka nekoliko zgosti.
- Omako prestavimo na dno ognjevarne posode ali pekača.
Priprava mesnega nadeva:
- Riž delno skuhamo v slani vodi, približno 10 minut, nato ga odcedimo, prestavimo v večjo skledo in ohladimo.
- Čebulo in česen drobno sesekljamo ter v ponvi popražimo, da čebula postekleni. Ohladimo in dodamo k rižu.
- V skledo dodamo še mleto goveje meso, jajce, sesekljan peteršilj ter sol in poper po okusu. Vse skupaj dobro pregnetemo, da dobimo kompaktno zmes.
- Na delovno površino razpremo zeljni list ter mu prirežemo trdi stržen. Na rob damo nekaj žlic mesnega nadeva, ki ga oblikujemo v manjšo štručko. Robove zelja prepognemo čez nadev, nato pa zelje tesno zvijemo v zvitek tako, da je nadev na sredini in rob zelja na spodnji strani.
- Zeljne zvitke položimo na vrh omake v pekaču, povrhu jih lahko pokapamo z nekaj žlicami omake, da ostanejo sočni.
- Pekač pokrijemo z alufolijo in vse skupaj potisnemo v ogreto pečico. Pečemo 60–90 minut na 170 °C, da se zelje zmehča in je meso kuhano skoz in skoz. Zadnjih 10 minut pečemo odkrito, da se zvitki zlato zapečejo.
- Postrežemo vroče skupaj z rezino kruha ali s pire krompirjem.
Nasvet
- Če se zeljni listi ne ločijo od glave, lahko celotno glavo za par minut potopimo v vrelo vodo – tako bodo listi šli lažje narazen.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.