Skutina torta z jagodami po receptu Vibrant Plate
Vibrant Plate tokrat razvaja z okusno sladico. Pripravite skutno jagodno torto brez biskvita. Odlična ideja za sladkanje ob kavi. Podroben opis spodaj
Sestavine za 12 porcij
Za piškotno dno:
- 200 g maslenih piškotov FINEST BAKERY
- 145 g čajnega masla MILFINA
Za kremni nadev:
- 500 g kremnega sira MILFINA
- 2 jedilni žlici moke HAPPY HARVEST
- 1 čajna žlička ekstrakta vanilije
- 125 g kisle smetane MILFINA
- 150 g kristalnega sladkorja HAPPY HARVEST
- lupinica ene bio limone NATUR AKTIV
- 3 bio jajca proste reje OKUS PODEŽELJA
Ta jagodni nadev:
- 500 g jagod
- 2 jedilni žlici soka bio limone NATUR AKTIV
- 90 g kristalnega sladkorja HAPPY HARVEST
- 1 čajna žlička ekstrakta vanilije
- 6 g koruznega škoba (gustina)
Priprava
- Pečico segrejemo na 160° C (ventilatorsko na 140° C). Manjši okrogel pekač (snemljiv obod) premera 20 cm obložimo s papirjem za peko na dnu in po obodu obroča.
- Ko je tortica ohlajena, odstranimo tortni obroč in tortico prestavimo na servirni krožnik ali pladenj ter jo nadevamo z jagodnim nadevom. Poljubno lahko okrasimo še z naribano limonino lupinico ali svežim cvetjem.
- Postrežemo ohlajeno.
Priprava piškotnega dna:
- V mešalniku zmeljemo maslene piškote, da dobimo drobtine. Dodamo stopljeno maslo in dobro premešamo.
- Piškote stresemo na pripravljeni pekač in enakomerno razporedimo in pritisnemo po dnu in obodu obroča, da obdrži obliko piškotnega dna.
Priprava nadeva:
- Kremni sir stepemo v gladko kremo. Dodamo moko in na kratko premešamo. Pazimo, da nadeva ne stepamo preveč, ker ne želimo, da je preveč zračen, saj bo sicer popokal med peko.
- Dodamo vaniljo, kislo smetano, sladkor in limonino lupinico ter ponovno na kratko premešamo.
- Eno po eno vmešamo še jajca in ponovno na kratko premešamo, da se jajca dobro razporedijo, a ne zračimo testa.
- Na koncu ga lahko s spatulo tudi malo potlačimo.
- Nadev vlijemo v pekač čez piškotno dno in pekač potisnemo v ogreto pečico.
- Pečemo 55 minut pri 160°C (ventilatorska 140°C). Vrh torte mora biti na koncu lepo zapečen, ampak nadev ne sme biti čvrst, mora malo migati, če rahlo potresemo pekač.
- Pečeno tortico pustimo ohlajati v pečici z na pol priprtimi vrati, dokler se ne ohladi (cca 2 uri), nato pa jo prestavimo v hladilnik in ohlajamo še vsaj 4 ure, najbolje čez noč.
Priprava jagodnega nadeva:
- Polovico jagod razrežemo na koščke, preostale pa na polovičke, peclje odstranimo.
- Koščke jagod stresemo v posodo, dodamo sok limone, sladkor in vaniljo ter na zmernem ognju pokuhamo, da se jagode razpustijo in sok zgosti, približno 10 minut. Koruzni škrob zmešamo z vodo, da ni grudic, nato ga dodamo k jagodam in vmešamo. Vmešamo še jagodne polovičke in vse skupaj minutko pokuhamo.
- Jagodni nadev sedaj odstranimo z ognja in ohladimo, da se še zgosti.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.