Rostbif s poprovo omako z viskijem, s hrustljavim krompirjem v kosih ter kuhano cvetačo in brokolijem
Bi se radi preizkusili v peki rostbifa? Poprova omaka se lepo poda k jedi, pripravimo jo iz poprovih zrn, čebule, masla in viskija. Odlična ideja za gurmansko večerjo. Podroben opis spodaj
Sestavine za 4 porcije
Za rostbif:
- 1 kg rostbifa GOURMET
- 3 jedilne žlice sončničnega olja OSANA
- 4 jedilne žlice gorčice LOMEE
- 20 g masla MILFINA
- sol PIRANSKE SOLINE
- črni poper LE GUSTO
Za poprovo omako z viskijem:
- 2 jedilni žlici mešanih poprovih zrn LE GUSTO
- 1 srednje velika čebula
- 30 g masla MILFINA
- 10 cl viskija HIGHLAND EARL
- 200 ml jušne osnove iz goveje jušne kocke LE GUSTO
- 200 ml sladke smetane MILFINA
Za prilogo:
- cvetača
- brokoli
- krompir v kosih FARMER'S GOLD
- sončnično olje OSANA
- sol PIRANSKE SOLINE
Priprava
Rostbif:
- Rostbif operemo, ga dobro osušimo in mu z ostrim nožem odstranimo belo tkivo na vrhu. Nezačinjenega položimo na rešeto v pečici, ogreti na 60 °C. Pod rešeto postavimo posodo, v katero bo odtekal mesni sok. Rostbif pri 60 °C pečemo vsaj 6 ur, ali, še bolje, 12 ur. Pomembno je, da je temperatura v pečici stalna, pomagamo si lahko s termometrom za pečico.
- Ko meso vzamemo iz pečice, ga posolimo in popopramo, nato ga v zelo vroči ponvi na olju z vseh strani na hitro popečemo. Ponev odstavimo, da se malo ohladi. Medtem meso premažemo z gorčico. V ohlajeno ponev dodamo maslo. Ko se speni, v njem še enkrat na kratko prepražimo rostbif.
Poprova omaka:
- Poprova zrna na grobo zdrobimo. Čebulo drobno nasekljamo, jo prepražimo na maslu, dodamo poper in še enkrat na kratko prepražimo, nato zalijemo z viskijem. Dodamo govejo jušno osnovo in pokuhamo. Prilijemo sladko smetano, še enkrat na kratko prekuhamo in solimo po okusu.
- K rostbifu s poprovo omako ponudimo kuhano cvetačo in brokoli ter Hoferjev hrustljavi krompir v kosih, ki ga ocvremo v sončničnem olju.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.