Rahli jabolčni polžki s posipom iz cimeta in sladkorja
Okusna jesenska sladica - jabolčni polžki iz cvrtnika. Presenetite goste z domačimi okusi v drugačni preobleki. Podroben opis spodaj
Sestavine za 12 porcij
Kvašeno testo:
- 250 g gladke pšenične moke HAPPY HARVEST + še malo moke za delo
- 30 g sladkorja HAPPY HARVEST
- nastrgana lupinica polovice bio limone NATUR AKTIV
- ščepec soli PIRANSKE SOLINE
- 1 zavoj suhega kvasa
- 150 ml mleka MILFINA
- 2 rumenjaka jajc OKUS PODEŽELJA
- 30 g masla MILFINA
- rastlinsko olje OSANA za premaz
Nadev:
- 250 g jabolk
- 1 beljak jajca OKUS PODEŽELJA
Za posip:
- 100 g sladkorja HAPPY HARVEST, ki smo mu primešali 2 čajni žlički cimeta LE GUSTO
Priprava
- Suhe sestavine zmešamo v veliki skledi. Kvas raztopimo v mlačnem mleku ter ga skupaj z rumenjakom in maslom dodamo k suhim sestavinam. Z mešalnikom ali na roke gnetemo 10 minut, da dobimo gladko kvašeno testo. Nato skledo pokrijemo in jo postavimo na toplo, kjer naj testo vzhaja, dokler ne naraste na dvojno količino (približno 45 minut). Medtem olupimo jabolka in jih narežemo na drobne kocke.
- Vzhajano testo na pomokani delovni površini še enkrat pregnetemo in ga razvaljamo na 1 cm debelo (do približne velikosti 30 x 40 cm). Na tanko ga premažemo z beljakom in po vrhu enakomerno razporedimo narezana jabolka. Nato ga tesno zvijemo in zvitek rahlo povlečemo v dolžino. Z nožem za kruh ga narežemo na 2 cm debele rezine, da nastane 12 polžkov. Pokrijemo jih s krpo in pustimo vzhajati še 15 minut.
- Polžke izdatno premažemo z oljem. Po 4 naenkrat položimo v cvrtnik na vroč zrak in jih pri 180 °C cvremo 8 minut. Polžke še vroče posujemo z mešanico cimeta in sladkorja.
Nasvet
- Polžke lahko ocvremo tudi v vroči maščobi, segreti na približno 170 °C.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.