Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

Sestavine za 12 porcij

Kvašeno testo:

  • 250 g gladke pšenične moke + nekaj dodatne moke za delo
  • 30 g sladkorja
  • nastrgana lupinica polovice bio limone
  • ščepec soli
  • 1 zavoj suhega kvasa
  • 150 ml mleka
  • 2 rumenjaka jajc
  • 30 g masla
  • rastlinsko olje za premaz

Nadev:

  • 250 g jabolk
  • 1 beljak jajca

Za posip:

  • 100 g sladkorja, ki smo mu primešali 2 čajni žlički cimeta

Priprava

  1. Suhe sestavine zmešamo v veliki skledi. Kvas raztopimo v mlačnem mleku ter ga skupaj z rumenjakom in maslom dodamo k suhim sestavinam. Z mešalnikom ali na roke gnetemo 10 minut, da dobimo gladko kvašeno testo. Nato skledo pokrijemo in jo postavimo na toplo, kjer naj testo vzhaja, dokler ne naraste na dvojno količino (približno 45 minut). Medtem olupimo jabolka in jih narežemo na drobne kocke.
  2. Vzhajano testo na pomokani delovni površini še enkrat pregnetemo in ga razvaljamo na 1 cm debelo (do približne velikosti 30 x 40 cm). Na tanko ga premažemo z beljakom in po vrhu enakomerno razporedimo narezana jabolka. Nato ga tesno zvijemo in zvitek rahlo povlečemo v dolžino. Z nožem za kruh ga narežemo na 2 cm debele rezine, da nastane 12 polžkov. Pokrijemo jih s krpo in pustimo vzhajati še 15 minut.
  3. Polžke izdatno premažemo z oljem. Po 4 naenkrat položimo v cvrtnik na vroč zrak in jih pri 180 °C cvremo 8 minut. Polžke še vroče posujemo z mešanico cimeta in sladkorja.

Nasvet

  • Polžke lahko ocvremo tudi v vroči maščobi, segreti na približno 170 °C.