Raca ali gos z mlinci in pomarančno omako
Odličen recept za Martinovo pojedino. Raca ali gos s pomarančo in mlinci so nepogrešljive sestavine za kosilo ob praznovanju Martinovega. Podroben opis spodaj
Sestavine za 4 porcije
Za raco ali gos:
- 1 raca ali gos
- 2 srednje veliki čebuli
- 1 bio pomaranča
- 1 korenček
- 1 peteršiljeva korenina
- 400 ml jušne osnove iz kokošje jušne kocke LE GUSTO
Za pomarančno omako:
- 3 bio pomaranče
- 0,5 limone
- 2 jedilni žlici sladkorja DIAMANT
- 4 jedilne žlice vinskega kisa LOMEE
- 1 čajna žlička masla MILFINA
- 1 čajna žlička gladke moke KORNGOLD
- 2 jedilni žlici brusničnega džema GRANDESSA
- sol
- beli poper LE GUSTO
Za prilogo:
- mlinci LANDVOGT
- sol
Priprava
Raca (za 2 osebi), priprava 2h:
- Pomarančo in eno čebulo olupimo in ju narežemo na velike kocke. Dobro jih solimo in popramo ter z njimi nadevamo očiščeno in osušeno raco, ki jo zunaj natremo s soljo in poprom.
- Na kocke narezan korenček, peteršiljevo korenino in drugo čebulo stresemo v pekač, prelijemo z jušno osnovo ter na zelenjavo s prsmi navzdol položimo raco.
- Pečemo 40 minut pri 200 °C, nato raco obrnemo, pekač prestavimo na najnižjo rešetko in pečemo še približno 35 minut oz. dokler raca ni pečena.
- Pečeno vzamemo iz pekača in jo do serviranja pustimo počivati v topli pečici.
Gos (za 4–6 oseb), priprava 4 h:
- Gos pripravimo na enak način kot raco, le da jo najprej obrnjeno s prsmi navzdol pečemo 1,5 ure pri 180 °C.
- Nato jo obrnemo in pečemo še od 1,5 do 2 uri oz. dokler ni pečena.
Pomarančna omaka:
- Tretjino pomaranče tanko olupimo in lupino narežemo na zelo tanke trakce, nato celo pomarančo sfilitiramo. Iz dveh pomaranč in polovice limone iztisnemo sok.
- V ponvi karameliziramo sladkor. Zalijemo ga s kisom ter pomarančnim in limoninim sokom. Prilijemo še sok, ki je nastal pri pečenju race ali gosi, vendar mu prej odstranimo odvečno maščobo.
- Vse skupaj kuhamo še minuto ali dve, nato dodamo narezano pomarančno lupino in kuhamo še 5 minut.
- V kozici razpustimo maslo, ki mu primešamo moko in z njim zgostimo omako.
- Pred koncem jo obogatimo še z brusničnim džemom in s prej pripravljenimi koščki pomaranče ter jo po potrebi dosolimo in popramo. K raci ali gosi postrežemo mlince, ki jih pripravimo po navodilih na embalaži.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.