Praznični losos z avokadovim in bučnim pirejem
Praznična večerja malo drugače. Pripravite barven kožnik z losom, avokadom, hokaido bučo in vinsko omako. Podroben opis spodaj
Sestavine za 4 porcije
Za lososa:
- 4 kosi zamrznjenih lososovih filejev ALMARE SEAFOOD
- bio oljčno olje NATUR AKTIV
- 1 limona
Za bučni pire:
- 200 g mesa buče hokaido
- 2 jedilni žlici bio masla NATUR AKTIV
- muškatni orešček BELLA
Za avokadov pire:
- 1 večji avokado
- 1 jedilna žlica pomarančnega soka
- 1 jedilna žlica limoninega soka
- 1 jedilna žlica kisle smetane MILFINA
- beli poper LE GUSTO
Za zelenjavno omako:
- 1 manjša čebula
- 1 manjši korenček
- 1 strok česna
- 1 manjši paradižnik
- 200 ml rdečega vina
- 200 ml jušne osnove iz zelenjavne jušne kocke LE GUSTO
- 0,5 čajne žličke nasekljanega timijana in rožmarina
- 1 lovorjev list LE GUSTO
- 30 g bio masla NATUR AKTIV
- sol
- sveže mleti poper LE GUSTO
Priprava
- Lososove fileje odtalimo, očistimo in osušimo s papirnato brisačo. 2 žlici oljčnega olja, 1 žlico limoninega soka, ščepec soli in malo popra zmešamo v marinado ter z njo premažemo fileje. Fileje pokrijemo in jih za 1 uro postavimo v hladilnik. Meso buče in maslo dobro pretlačimo, da dobimo gladek bučni pire, ki ga po okusu začinimo s soljo in nastrganim muškatnim oreščkom.
- Avokado prerežemo in izdolbemo. Dodamo mu pomarančni in limonin sok, kislo smetano ter malo soli in belega popra. Vse skupaj dobro pretlačimo, da dobimo gladek avokadov pire, ki ga postavimo v hladilnik.
- Lososove fileje na oljčnem olju na obeh straneh na kratko popečemo, nato jih za 5 minut postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 °C.
- V isti ponvi na preostanku maščobe popražimo sesekljano čebulo, nariban korenček, sesekljan česen in na majhne koščke narezan paradižnik. Zalijemo z rdečim vinom in jušno osnovo, dodamo zelišča in lovorjev list, zavremo ter kuhamo toliko časa, da ostane samo še polovica tekočine. Zelenjavo solimo in popramo po okusu, nato jo pretlačimo s paličnim mešalnikom in precedimo. Na koncu omaki primešamo še maslo, da dobimo gosto in okusno omako, ki jo še toplo prelijemo čez lososove fileje.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.