Pokrita jabolčna pita
Odlična sladica za jesenski čas - pokrita jabolčna pita. Presenetite goste po kosilu. Podroben opis spodaj
Sestavine za 1 porcijo
Sestavine:
- bio maslo BIO natura za namastitev pekača
- bio moka BIO natura za pomokanje pekača
- sladkor v prahu za dekoracijo
Za testo:
- 300 g bio moke BIO natura
- 200 g bio masla BIO natura
- 100 g kristalnega sladkorja
- ščepec soli PIRANSKE SOLINE
- 1 bio jajce BIO natura
Za nadev:
- 1 kg bio jabolk BIO natura
- sok 1 bio limone BIO natura
- 100 g bio suhih brusnic BIO natura
- 2 čajni žlički cimeta LE GUSTO
- 100 g bio mletih mandljev BIO natura
Priprava
- Iz moke, masla, sladkorja, soli in jajca zamesimo testo. Razdelimo ga na dva dela, in sicer na 1/3 in 2/3, ter oblikujemo kepi. Vsako posebej zavijemo v živilsko folijo in postavimo v hladilnik za 20 minut.
- Medtem olupimo jabolka in jim odstranimo peške. Narežemo jih na koščke in pokapamo z limoninim sokom. Primešamo brusnice, cimet in mlete mandlje.
- Pečico segrejemo na 200 °C (na 180 °C, če pečemo s funkcijo kroženja vročega zraka) ter namastimo in pomokamo okrogel pekač premera 28 cm s snemljivim obodom.
- Najprej razvaljamo večjo kepo testa. Razvaljano testo položimo na pekač ter ga z dlanmi pritisnemo ob dno in obod. Na dnu ga preluknjamo z vilicami in nadevamo z jabolčnim nadevom. Nato čez nadev s pomočjo valjarja položimo razvaljano manjšo kepo testa. Pri tem pazimo, da je nadev povsod lepo prekrit.
- Testo na vrhu preluknjamo z vilicami, ob robu pa ga stisnemo skupaj s testom na dnu.
- Pekač s pito položimo v srednji del pečice in pečemo približno 45 minut.
- Ko se ohladi, snamemo obod in potresemo s sladkorjem v prahu.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.