Piškoti s figovim nadevom po receptu Vibrant Plate
Slastni mehki piškoti z nadevom iz suhih mehkih fig in dodatkom cimeta. Podroben opis spodaj
Sestavine za 30 porcij
- 0,75 lončka suhih mehkih fig
- 2 jedilni žlici soka pomaranče
- 1 lonček vode oziroma po potrebi (odvisno, koliko so fige suhe)
- 85 g masla sobne temperature
- 0,5 lončka rjavega sladkorja
- 1 čajna žlička izvlečka vanilje
- 1 čajna žlička cimeta
- ščepec soli
- 2 jedilni žlici mleka
- 245 g moke
- 0,5 čajne žličke pecilnega praška
Priprava
Priprava krhkega testa:
- Z mešalnikom zmešamo 85 gramov masla sobne temperature skupaj s ½ lončka rjavega sladkorja, žličko izvlečka vanilje, 1 žličko cimeta in ščepcem soli. Vmešamo še 2 žlici mleka.
- K testu počasi dodamo 245 gramov moke in ½ žličke pecilnega praška, ki ju presejemo na testo in vmešamo, da dobimo kompaktno testo.
- Testo razdelimo na 3 enake dele, oblikujemo v disk, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 15 minut (lahko tudi čez noč)
Priprava nadeva:
- Mehkim suhim figam odrežemo morebitne peclje, jih razrežemo na krhlje in jih postavimo v posodo kuhinjskega robota. Dodamo sok pomaranče in nekaj žlic vode ter zmešamo v gladko pasto – po potrebi med mešanjem lahko dodamo več vode, odvisno, kako suhe so fige. Pasta naj bo gosta, a jo mora biti možno nabrizgati na testo. Nadev napolnimo v vrečko za brizganje.
- Pečico segrejemo na 160 °C, večji pekač pa obložimo s papirjem za peko. Iz hladilnika vzamemo disk testa in ga na pomokani površini hitro razvaljamo v ozek in dolg pravokotnik.
- Na sredino pravokotnika nabrizgamo nadev iz fig po dolžini testa. Nato testo prepognemo na vrh nadeva, da dobimo dolgo »cev«. Testo razrežemo na približno 5 cm velike pravokotnike, ki jih postavimo na pekač. Ponovimo s preostalim testom in nadevom.
- Pekač potisnemo v ogreto pečico in pečemo približno 15 minut, da se testo zlato zapeče.
- Pečene piškote vzamemo iz pečice in popolnoma ohladimo (najboljši so sobne temperature).
- Pred serviranjem jih lahko posujemo s sladkorjem v prahu.
- Ohlajene piškote lahko hranimo v nepredušno zaprti posodi približno 4 dni. Naslednji dan bodo mehkejši in okusnejši.
Nasvet
- Testo in nadev lahko pripravimo do 3 dni vnaprej
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.