Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

Sestavine za 30 porcij

  • 0,75 lončka suhih mehkih fig
  • 2 jedilni žlici soka pomaranče
  • 1 lonček vode oziroma po potrebi (odvisno, koliko so fige suhe)
  • 85 g masla sobne temperature
  • 0,5 lončka rjavega sladkorja
  • 1 čajna žlička izvlečka vanilje
  • 1 čajna žlička cimeta
  • ščepec soli
  • 2 jedilni žlici mleka
  • 245 g moke
  • 0,5 čajne žličke pecilnega praška

Priprava

Priprava krhkega testa:

  1. Z mešalnikom zmešamo 85 gramov masla sobne temperature skupaj s ½ lončka rjavega sladkorja, žličko izvlečka vanilje, 1 žličko cimeta in ščepcem soli. Vmešamo še 2 žlici mleka.
  2. K testu počasi dodamo 245 gramov moke in ½ žličke pecilnega praška, ki ju presejemo na testo in vmešamo, da dobimo kompaktno testo.
  3. Testo razdelimo na 3 enake dele, oblikujemo v disk, zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 15 minut (lahko tudi čez noč)

Priprava nadeva:

  1. Mehkim suhim figam odrežemo morebitne peclje, jih razrežemo na krhlje in jih postavimo v posodo kuhinjskega robota. Dodamo sok pomaranče in nekaj žlic vode ter zmešamo v gladko pasto – po potrebi med mešanjem lahko dodamo več vode, odvisno, kako suhe so fige. Pasta naj bo gosta, a jo mora biti možno nabrizgati na testo. Nadev napolnimo v vrečko za brizganje.
  1. Pečico segrejemo na 160 °C, večji pekač pa obložimo s papirjem za peko. Iz hladilnika vzamemo disk testa in ga na pomokani površini hitro razvaljamo v ozek in dolg pravokotnik.
  2. Na sredino pravokotnika nabrizgamo nadev iz fig po dolžini testa. Nato testo prepognemo na vrh nadeva, da dobimo dolgo »cev«. Testo razrežemo na približno 5 cm velike pravokotnike, ki jih postavimo na pekač. Ponovimo s preostalim testom in nadevom.
  3. Pekač potisnemo v ogreto pečico in pečemo približno 15 minut, da se testo zlato zapeče.
  4. Pečene piškote vzamemo iz pečice in popolnoma ohladimo (najboljši so sobne temperature).
  5. Pred serviranjem jih lahko posujemo s sladkorjem v prahu.
  6. Ohlajene piškote lahko hranimo v nepredušno zaprti posodi približno 4 dni. Naslednji dan bodo mehkejši in okusnejši.

Nasvet

  • Testo in nadev lahko pripravimo do 3 dni vnaprej

*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.