Pečena jagnjetina s krompirjem, korenjem in češnjevim paradižnikom
Jed, ki jo pripravimo v enem pekaču. Marinirano jagnjetino s krompirjem in zelenjavo spečemo v pečici in kosilo je nared. Primerno za nedeljsko okusno glavno jed. Podroben opis spodaj
Sestavine za 5 porcij
- 1 kg jagnjetine
- 2 stroka česna
- 2 čajni žlički drobnjaka LE GUSTO
- ščepec bazilike LE GUSTO
- ščepec timijana LE GUSTO
- ščepec origana LE GUSTO
- 2 ovorjeva lista LE GUSTO
- 1 dl suhega belega vina
- 4 jedilne žlice bio oljčnega olja KLOSTER TOPLOU
- 1 kg krompirja
- 1 kg čebule
- 800 g korenja
- 800 g češnjevega paradižnika
- sol PIRANSKE SOLINE
- poper LE GUSTO
Priprava
Predpriprava:
- Česen na drobno sesekljamo ter ga zmešamo z vsemi začimbami, vinom in oljčnim oljem.
- Marinado še solimo in popramo po okusu ter jo prelijemo po jagnjetini.
- Tako pripravljeno meso pustimo v hladilniku počivati vsaj 12 ur. Vmes ga dvakrat obrnemo.
Priprava:
- Olupljen krompir in čebulo razrežemo na polovice, korenje pa razpolovimo po dolžini in širini. Na sredino pekača položimo marinirano jagnjetino, okoli nje pa porazdelimo krompir, čebulo in korenje. Meso prelijemo s preostankom marinade ter zalijemo s skodelico vroče vode.
- Pekač postavimo v pečico, segreto na 250 °C. Po 15 minutah temperaturo znižamo na 180 °C. Jagnjetino pečemo približno 2–2,5 uri oz. dokler ni pečena.
- Med peko jo večkrat polijemo s tekočino, ki se je nabrala na dnu pekača.
- Po eni uri pečenja premešamo zelenjavo, obrnemo jagnjetino in po potrebi dolijemo še malo vroče vode.
- Približno 20 minut pred koncem pečenja dodamo še cele češnjeve paradižnike.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.