Paradižnikova fokača s pomako iz svežega sira
Pripravite paradižnikovo fokačo in pomako iz svežega sira. Odlična ideja za preprosto večerjo. Podroben opis spodaj
Sestavine za 8 porcij
Testo:
- 3 slivovi paradižniki
- 300 ml mlačne vode
- 0,5 kocke svežega kvasa
- 1 čajna žlička sladkorja
- 600 g gladke pšenične moke in še malo za obdelavo
- 1 čajna žlička soli
- 4 jedilne žlice oljčnega olja in še malo za namastitev pekača
Sestavine:
- 6 strokov česna
Obloga:
- 4 vejice rožmarina
- 5 slivovih paradižnikov
- nekaj bio oljčnega olja za pokapati
- 1 bio limona
Pomaka:
- 1 šopek bazilike
- 200 g svežega sira za mazanje
- sol in poper po okusu
Priprava
- Za testo najprej paradižnike v mešalniku sesekljamo skupaj z vodo. Dodamo kvas in sladkor ter dobro premešamo.
- Moko in sol damo v skledo, prilijemo vodo s paradižniki ter oljčno olje in s kavljem pri nizki hitrosti na hitro zgnetemo, da se vse poveže. Nato testo močno gnetemo pri višji hitrosti še 3 minute. Pokrijemo ga in na toplem mestu pustimo pol ure počivati.
- Pekač namastimo z malo oljčnega olja. Testo na pomokani površini razvaljamo na velikost pekača in ga preložimo vanj.
- Česen olupimo in razpolovimo, paradižnike razkosamo na četrtine. Paradižnik, česen in rožmarin razporedimo po testu in vse skupaj pokapamo z malo oljčnega olja. Testo s konicami prstov rahlo potlačimo.
- Testo pustimo še 15 minut počivati, pečico pa medtem segrejemo na 200 °C (gretje zgoraj in spodaj).
- Pekač potisnemo na drugo vodilo od spodaj navzgor in pečemo približno 35 minut, da se zlato zapeče. Medtem pripravimo pomako. Limoni naribamo lupinico in osmukamo baziliko. Oboje zmešamo s svežim sirom ter začinimo s soljo in poprom.
- Slivove paradižnike lahko nadomestite z drugimi vrstami paradižnika.
Nasvet
- Majhnih kozarčkov vloženih izdelkov ne zavrzite. Prihranite jih in jih uporabite za hrambo omak, pomak in drugih tekočih pripravkov.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.