Paradižnikova fokača s pomako iz svežega sira
Pripravite paradižnikovo fokačo in pomako iz svežega sira. Odlična ideja za preprosto večerjo. Podroben opis spodaj
Sestavine za 8 porcij
Testo:
- 3 slivovi paradižniki
 - 300 ml mlačne vode
 - 0,5 kocke svežega kvasa
 - 1 čajna žlička sladkorja
 - 600 g gladke pšenične moke in še malo za obdelavo
 - 1 čajna žlička soli
 - 4 jedilne žlice oljčnega olja in še malo za namastitev pekača
 
Sestavine:
- 6 strokov česna
 
Obloga:
- 4 vejice rožmarina
 - 5 slivovih paradižnikov
 - nekaj bio oljčnega olja za pokapati
 - 1 bio limona
 
Pomaka:
- 1 šopek bazilike
 - 200 g svežega sira za mazanje
 - sol in poper po okusu
 
Priprava
- Za testo najprej paradižnike v mešalniku sesekljamo skupaj z vodo. Dodamo kvas in sladkor ter dobro premešamo.
 - Moko in sol damo v skledo, prilijemo vodo s paradižniki ter oljčno olje in s kavljem pri nizki hitrosti na hitro zgnetemo, da se vse poveže. Nato testo močno gnetemo pri višji hitrosti še 3 minute. Pokrijemo ga in na toplem mestu pustimo pol ure počivati.
 - Pekač namastimo z malo oljčnega olja. Testo na pomokani površini razvaljamo na velikost pekača in ga preložimo vanj.
 - Česen olupimo in razpolovimo, paradižnike razkosamo na četrtine. Paradižnik, česen in rožmarin razporedimo po testu in vse skupaj pokapamo z malo oljčnega olja. Testo s konicami prstov rahlo potlačimo.
 - Testo pustimo še 15 minut počivati, pečico pa medtem segrejemo na 200 °C (gretje zgoraj in spodaj).
 - Pekač potisnemo na drugo vodilo od spodaj navzgor in pečemo približno 35 minut, da se zlato zapeče. Medtem pripravimo pomako. Limoni naribamo lupinico in osmukamo baziliko. Oboje zmešamo s svežim sirom ter začinimo s soljo in poprom.
 - Slivove paradižnike lahko nadomestite z drugimi vrstami paradižnika.
 
Nasvet
- Majhnih kozarčkov vloženih izdelkov ne zavrzite. Prihranite jih in jih uporabite za hrambo omak, pomak in drugih tekočih pripravkov.
 
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.