Pahljačasti krompirji na žaru z domačo peperonato
Pahljačasi krompir z zelenjavo na žaru. Odlična priloga ali samostojna jed. Primermo za vse ljubitelje krompirja in vegetarijance. Podroben opis spodaj
Sestavine za 4 porcije
Krompirji:
- 4 čvrsti krompirji (po približno 160 g)
- 2 stroka česna
- 50 ml bio oljčnega olja NATUR AKTIV
- 2 vejici svežega rožmarina
- 1 ščepec soli LE GUSTO
Peperonata:
- 1 rdeča paprika
- 1 rumena paprika
- 1 zelena paprika
- 2 čebuli
- 5 paradižnikov (približno 500 g)
- 2 stroka česna
- 1 jedilna žlica sladkorja HAPPY HARVEST
- 0,5 čajne žličke bio čilija v prahu NATUR AKTIV
- 2 jedilni žlici belega kisa LOMEE
- 2 vejici timijana
- malo oljčnega olja za pečenje
- sol in poper LE GUSTO
Priprava
- Krompirje po potrebi olupimo (mlade samo dobro oščetkamo in operemo) in narežemo na tanke lističe. Ne prerežemo jih do konca, ampak pustimo, da se spodaj držijo skupaj. Pomagamo si lahko tako, da krompir položimo med dve leseni kitajski paličici, ki preprečujeta, da bi nož zdrsnil do konca.
- Za marinado stisnemo česen ter ga zmešamo z malo oljčnega olja in osmukanimi listki rožmarina.
- Narezane krompirje prelijemo z marinado, jih položimo na pekač, primeren za žar, ter jih indirektno, ob strani žara, pečemo približno eno uro.
- Papriko narežemo na rezine, čebulo na trakove, paradižnike pa na osminke. Česen grobo nasekljamo.
- Malo oljčnega olja segrejemo v širokem loncu. Dodamo narezano zelenjavo in druge sestavine, dobro začinimo s soljo in poprom ter pokrito na srednjem ognju pražimo kakšnih 15 minut.
- Peperonato nadevamo na ogret pladenj in obložimo s hrustljavo pečenimi krompirji.
Nasvet
- Povprečni Slovenec na leto poje kar 67 kilogramov krompirja!
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.