Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

Sestavine za 4 porcije

Krompirji:

  • 4 čvrsti krompirji (po približno 160 g)
  • 2 stroka česna
  • 50 ml bio oljčnega olja
  • 2 vejici svežega rožmarina
  • 1 ščepec soli

Peperonata:

  • 1 rdeča paprika
  • 1 rumena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 2 čebuli
  • 5 paradižnikov (približno 500 g)
  • 2 stroka česna
  • 1 jedilna žlica sladkorja
  • 0,5 čajne žličke bio čilija v prahu
  • 2 jedilni žlici belega kisa
  • 2 vejici timijana
  • malo oljčnega olja za pečenje
  • sol in poper

Priprava

  1. Krompirje po potrebi olupimo (mlade samo dobro oščetkamo in operemo) in narežemo na tanke lističe. Ne prerežemo jih do konca, ampak pustimo, da se spodaj držijo skupaj. Pomagamo si lahko tako, da krompir položimo med dve leseni kitajski paličici, ki preprečujeta, da bi nož zdrsnil do konca.
  2. Za marinado stisnemo česen ter ga zmešamo z malo oljčnega olja in osmukanimi listki rožmarina.
  3. Narezane krompirje prelijemo z marinado, jih položimo na pekač, primeren za žar, ter jih indirektno, ob strani žara, pečemo približno eno uro.
  4. Papriko narežemo na rezine, čebulo na trakove, paradižnike pa na osminke. Česen grobo nasekljamo.
  5. Malo oljčnega olja segrejemo v širokem loncu. Dodamo narezano zelenjavo in druge sestavine, dobro začinimo s soljo in poprom ter pokrito na srednjem ognju pražimo kakšnih 15 minut.
  6. Peperonato nadevamo na ogret pladenj in obložimo s hrustljavo pečenimi krompirji.

Nasvet

  • Povprečni Slovenec na leto poje kar 67 kilogramov krompirja!