Martinova pojedina s pečeno gosjo ali raco, mlinci in rdečim zeljem
Tradicionalna Martinova pojedina. Gos ali raca z okusnim rdečim zeljem in mlinci. Podroben opis spodaj
Sestavine za 4 porcije
Za gos (za 5–6 oseb) ali raco (za 2 osebi):
- 1 gos ali raca
- 2 kisli jabolki
- sol
- majaron LE GUSTO
- svetlo pivo BERGKÖNIG
- gozdni med GRANDESSA
Za mlince:
- mlinci LANDVOGT
- sol
Za rdeče zelje (za 2 osebi):
- 500 g rdečega zelja
- čebula
- 1 strok česna
- sončnično olje OSANA
- 2 dl rdečega vina
- sol
- poper LE GUSTO
- kumina LE GUSTO
Priprava
Gos ali raca:
- Iz gosi oz. race odstranimo drobovino, jo operemo, osušimo ter jo zunaj in znotraj natremo s soljo in majaronom. V trebušno votlino damo 1 do 2 celi jabolki ter luknjo zapremo z zobotrebci ali jo zašijemo.
- Če imamo čas, tako pripravljeno gos oz. raco čez noč pustimo počivati v hladilniku. Naslednji dan jo položimo v pekač, v katerega vlijemo približno 1 cm vode.
- Gos pečemo približno 3–4 ure, raco pa približno 1,5–2 uri pri 180 °C. Prvih 45 minut gos oz. raco pečemo s prsmi navzdol, nato jo obrnemo. Med peko jo redno zalivamo s sokom iz pekača.
- Da se raca oz. gos lepo zapeče, jo pol ure pred koncem peke premažemo s pivom, ki smo mu dodali malo medu.
Rdeče zelje:
- Zelje podušimo na nasekljani čebuli in česnu, ki smo ju prepražili na olju. Zalijemo ga z 2 dl rdečega vina, ga posolimo in popramo po okusu ter mu dodamo malo kumine.
Mlinci:
- Soljeno vodo zavremo, jo odstavimo z ognja, dodamo mlince in pustimo 1–2 minuti, da se mlinci zmehčajo. Mlince odcedimo ter jih ponudimo k pečeni gosi ali raci in rdečemu zelju.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.