Krofi
V pustnem času ne sme manjkati glavne pustne jedi - krofov! Klasični pustni krofi z marelično marelado, ki ga bo vesela vsaka maškara. Podroben opis spodaj
Sestavine za 8 porcij
- 350 g namenske moke HAPPY HARVEST
- 80 ml polnomastnega mleka MILFINA
- 40 g kvasa
- 1 bio jajce iz proste reje NATUR AKTIV
- 3 rumenjake bio jajc iz proste reje NATUR AKTIV
- 1 ščepec soli PIRANSKE SOLINE
- 40 g sladkorja v prahu AGRAGOLD
- 1 paketek vaniljevega sladkorja BELLA
- 1 limona
- 20 ml ruma
- 80 g čajnega masla MILFINA
- malo gladke pšenične moke KORNGOLD
- malo sončničnega olja OSANA
- malo sladkorja v prahu AGRAGOLD
Priprava
- V malo mlačnega mleka raztopimo kvas in ga z nekaj moke zmešamo v gosto tekoč nastavek, ki ga narahlo potresemo z moko, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem ca. 15 minut.
- Jajce, rumenjake, sol, sladkor v prahu, vaniljev sladkor, naribano lupinico limone in preostalo mlačno mleko zmešamo skupaj z rumom. Prilijemo še stopljeno maslo in znova premešamo.
- Masi dodamo preostanek moke in vzhajan nastavek ter vse skupaj zamesimo v gladko testo.
- Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem ca. 60 min.
- Nato ga znova pregnetemo in iz njega na rahlo pomokani površini oblikujemo valj, ki ga razrežemo na srednje velike kose. Iz posameznih kosov testa oblikujemo lepe kroglice, ki jih potresemo z moko in s pekačem nežno pritisnemo ob podlago.
- Preložimo jih na pekač in pustimo pokrite vzhajati na toplem še 20 minut.
Peka:
- V visoki ponvi ali loncu segrejemo zadostno količino olja na 160 °C.
- Krofe popečemo najprej z ene in nato z druge strani. Med peko naj bo lonec pokrit s pokrovko.
- Ko so krofi na obeh straneh lepo zlatorjavo zapečeni, jih iz ponve oz. lonca preložimo na rešetko, da odteče odvečna maščoba.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.