Kiš s porom in dimljeno šunko po receptu Vibrant Plate
Pita malo drugače. Kiš s šunko je odlična ideja za današnjo večerjo. Podroben opis spodaj
Sestavine za 2 porciji
Krhko testo:
- 250 g moke HAPPY HARVEST
- 125 g čajnega masla MILFINA
- 1 bio jajce NATUR AKTIV
- ščepec soli LE GUSTO
Nadev:
- 1 rdeča čebula
- 2 stebli pora
- 1 lonček narezane dimljene pečene šunke
- 4 bio jajca NATUR AKTIV
- 180 g kisle smetane MILFINA
- 50 ml mleka MILFINA
- 1 lonček naribanega sira cheddar
- sol in poper po okusu
Priprava
Krhko testo:
- V skledo damo 250 g moke, 125 g masla ali margarine, 1 jajce in ščepec soli. Dobro pregnetemo, da dobimo kompaktno kepo testa. Če se nam testo zdi suho (predvsem pozimi), lahko med mešanjem dodamo 1 do 2 žlici mrzle vode. Testo zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 2 uri ali čez noč (testo lahko pripravimo do 5 dni vnaprej).
- Pečico segrejemo na 200° C. Testo razvaljamo v večji krog. Pekač premera 24 cm namastimo in pomokamo. Testo previdno postavimo čez pekač in ga potisnemo na dno in ob stranice. Dno z vilicami večkrat prebodemo. Čez dno postavimo papir za peko in na vrh stresemo suh fižol.
- Pekač potisnemo v ogreto pečico in pečemo na 200° C približno 15 minut. Nato odstranimo fižol in papir za peko ter pečemo dodatnih 5 do 7 minut. Pekač vzamemo iz pečice in znižamo temperaturo na 160° C.
Nadev:
- Med pečenjem testa pripravimo nadev. Rdečo čebulo sesekljamo in v ponvi popražimo. Dodamo na kolobarje narezan por (uporabimo samo mehki beli in svetlo zeleni del) in narezano dimljeno pečeno šunko. Popražimo, da se zelenjava omehča, nato odstavimo z ognja in ohladimo.
- V večjo skledo ubijemo 4 jajca in razžvrkljamo. Dodamo 180 g kisle smetane in 50 ml mleka, nato vmešamo še 1 lonček naribanega čedar sira in popraženo zelenjavo s šunko. Po okusu začinimo s soljo in poprom.
Priprava pite:
- Nadev vlijemo v pekač čez testo in pazimo, da ne gremo višje od roba testa. Pekač znova vrnemo v pečico in pri 160° C pečemo 45 do 60 minut, da se kiš po vrhu zlato zapeče in jajca zakrknejo. Pazimo, da pite ne prepečemo, saj mora biti nadev nekoliko »moker«.
- Ko je pita pečena, jo vzamemo iz pečice in ohlajamo vsaj 15 minut, preden zarežemo. Odlično se obnese tudi sobna temperatura.
Nasvet
- Pita je odlična tudi naslednji dan –shranite jo v nepredušno zaprti posodi v hladilniku do 3 dni.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.