Goveji steaki s sladko panceto in grenko čokoladno omako
Goveji steak, panceta in čokolada pričarajo okusno gurmansko večerjo. Preizkusite kombinacijo teh okusov. Podroben opis spodaj
Sestavine za 4 porcije
Za grenko čokoladno omako:
- 250 ml rdečega vina
- 150 ml portskega vina
- 1 jedilna žlica kristalnega sladkorja
- 2 jedilni žlici italijanskega temnega balzamičnega kisa
- 200 ml jušne osnove iz goveje jušne kocke
- 10 g žlahtne temne čokolade s 70 % kakava
- 1 vejica rožmarina
- 1 malo timijana
- sol
- poper
Za sladko panceto:
- 200 g pancete
- 60 ml javorjevega sirupa
Za goveje steake:
- 4 goveji steaki (po 200 g)
- ekstra deviško oljčno olje
- sveža zelišča po okusu (npr. rožmarin, timijan, peteršilj)
- 1 strok česna
- 2 jedilni žlici čajnega masla
- sol
- poper
Priprava
Grenka čokoladna omaka:
- Rdeče in portsko vino, sladkor ter kis kuhamo pri srednji temperaturi tako dolgo, da povreta 2/3 tekočine. Nato prilijemo jušno osnovo in kuhamo, da povre še pol tekočine.
- V vročo omako dodamo fino sesekljano temno čokolado, da se raztopi.
- Vmešamo še rožmarin in timijan, pokrijemo in pustimo počivati približno 5 minut.
- Nato omako precedimo, solimo in popramo.
Sladka panceta:
- Na pekač, obložen s papirjem za peko, razporedimo rezine pancete. Premažemo jih z javorjevim sirupom in približno 15 minut pečemo v pečici, segreti na 180 °C.
- Nato rezine obrnemo, znova premažemo z javorjevim sirupom in pečemo še 10 minut.
Goveji steaki:
- V ponvi na vročem olivnem olju dobro opečemo steake, približno 3 minute na vsaki strani. Nato temperaturo znižamo in v ponev dodamo zelišča, česen ter maslo. Zrezke večkrat prelijemo z masleno omako.
- Ko so pečeni, jih vzamemo iz ponve, zavijemo v alufolijo in pustimo počivati približno 5 minut.
- Nato jih še solimo in popramo.
- Krožnik najprej okrasimo s čokoladno omako, nato nanj položimo steak, na vrh pa še rezino popečene pancete.
Nasvet
- Zraven se najbolje podajo krompirjevi ocvrtki.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.