Goveja taljata z gorgonzolinim maslom in špargljevo rižoto
Recept za okusno govejo taljato z gorgozolinim maslom. Za prilogo rižota s šparglji. Okusno! Podroben opis spodaj
Sestavine za 4 porcije
Za rižoto:
- 500 g zelenih špargljev
- oljčno olje CASTELLO
- 1 čebula
- 360 g riža ALINO
- 100 ml belega vina (npr. laški rizling)
- 750 ml jušne osnove iz zelenjavne jušne kocke LE GUSTO
- 80 g masla MILFINA
- 50 g sira Grana Padano CUCINA NOBILE
Za gorgonzolino maslo:
- 100 g gorgonzole CUCINA
- 150 g masla MILFINA (sobne temperature)
Za govejo taljato:
- 2 steaka iz rostbifa MDK
- 2 jedilni žlici oljčnega olja CASTELLO
- 2 jedilni žlici masla MILFINA
- sol PIRANSKE SOLINE
- poper LE GUSTO
Priprava
Rižota:
- Šparglje po potrebi olupimo in jim odrežemo olesenele konce. Vršičke pustimo cele, stebla pa narežemo na tanke kolobarje. Vršičke skuhamo al dente v slani vodi, nato jih speremo pod hladno vodo in damo na stran.
- V loncu na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo špargljeve kolobarje in riž ter zalijemo z vinom. Med kuhanjem postopoma in ob stalnem mešanju dolivamo jušno osnovo. Kuhamo tako dolgo, da je riž skuhan al dente.
- Nato umešamo 40 g masla, sveže nastrgan sir Grana Padano ter sol in poper po okusu.
- V ponvi na preostanku masla na kratko prepražimo špargljeve vršičke, s katerimi okrasimo rižoto.
Gorgonzolino maslo:
- Gorgonzolo zdrobimo in jo skupaj z zmehčanim maslom z leseno kuhalnico pretlačimo skozi gosto cedilo. Zmes začinimo s poprom, jo s pomočjo kuhinjske folije zvijemo v zvitek in pustimo v hladilniku, da se strdi.
Goveja taljata (srednje pečena):
- Steake pustimo pol ure počivati na sobni temperaturi.
- Na močno segreti ponvi z debelim dnom močno segrejemo še oljčno olje. Na olje položimo steaka in ju obrnemo vsakih 30 sekund.
- Po približno 3 minutah dodamo maslo in z njim večkrat prelijemo meso. Pečemo še približno 3 minute, nato meso vzamemo iz ponve in ga zavitega v alu folijo pustimo počivati 5 minut.
- Potem ga solimo in popramo ter narežemo na trakove, ki jih z rezino gorgonzolinega masla postrežemo k pripravljeni rižoti.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.