Dvojna hobotnica na pireju iz rdeče paprike
Svojim najdražjim pripravite pravo gurmansko večerjo. Pire iz krompirja in rdeče paprike, poleg pa hobotnica, ki jo skupaj z zelenjavo in začimbami spečemo v pečici. Krožnik bo slasten in hrustljav, saj je del hobotnice pomočen v testo tempure in ocvrt. Preizkusite svoje kuharske sposobnosti. Podroben opis spodaj
Sestavine za 4 porcije
Za paprikov pire:
- 6 podolgovatih rdečih paprik
- 200 g krompirja
- 250 ml sladke smetane MILFINA
- 30 g bio masla NATUR AKTIV
- sol PIRANSKE SOLINE
- poper LE GUSTO
- 100 g korenčka
Za hobotnico:
- 100 g zelene
- 100 g čebule
- 3 jedilne žlice bio oljčnega olja KLOSTER TOPLOU
- 3 brinove jagode
- 3 listi lovorja
- 250 ml belega vina ŠČUREK
- 250 ml rdečega vina ŠČUREK
- 1,3 kg sveže hobotnice
- 10 g svežega peteršilja
- 10 g sveže bazilike
- svež timijan
- svež rožmarin
- sol PIRANSKE SOLINE
- 100 g koruzne moke
Za testo:
- 100 g gladke pšenične moke KORNGOLD
- 250 ml mrzle vode
- repično olje OSANA za peko
- 1 jedilna žlica bio oljčnega olja KLOSTER TOPLOU
Priprava
Pire iz rdeče paprike:
- Najprej v pečici pri 180 °C z vključenim zgornjim gretjem popečemo paprike, da se koža rahlo požge. Položimo jih v skledo, pokrijemo z alufolijo in pustimo počivati pol ure. Nato odstranimo kožo, pecelj in semena ter prihranimo 4 lepe polovice. Preostalo papriko pretlačimo s paličnim mešalnikom.
- Krompir olupimo in skuhamo v slani vodi. Medtem segrejemo sladko smetano in maslo. Kuhan krompir s stiskalnikom stisnemo k sladki smetani in maslu, primešamo paprikov pire ter solimo in popramo.
Hobotnica:
- Korenček, zeleno in čebulo popražimo na oljčnem olju. Dodamo brinove jagode in lovorove liste ter pri nižji temperaturi pražimo dalje. Zalijemo z belim in rdečim vinom ter prilijemo malo vode. Vse skupaj predenemo v pekač, dodamo še hobotnico ter pečemo v pečici približno 90 minut pri 160 °C.
- Medtem zmešamo sestavine za testo tempura in pustimo počivati 5 minut na hladnem. Ko je hobotnica pečena, jo vzamemo iz omake, omako pa precedimo ter pokuhamo. Eno polovico hobotnice narežemo na koščke in rahlo posolimo. Nato koščke hobotnice pomočimo v testo tempura ter spečemo v vročem olju pri približno 180 °C. Drugo polovico hobotnice vrnemo v pokuhano omako in pogrejemo. Začinimo še s sesekljanimi zelišči in po potrebi posolimo. Krožnik okrasimo s prihranjenimi 4 paprikovimi polovicami, ki smo jih povaljali v vročem oljčnem olju.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.