Breskova pita
Slastna pita s krhkim testom, vanilijevo kremo ter obložena z breskvami in brusnicami. Odlična ideja za sladico po nedeljskem kosilu. Podroben opis spodaj
Sestavine za 1 porcijo
Za testo:
- 250 g gladke moke
- 1 konica noža soli
- 150 g čajnega masla (sobne temperature)
- 100 g kristalnega sladkorja
- 1 jajce
- sušene stročnice, npr. leča ali grah
Za kremo:
- 0,5 stroka burbonske vanilije
- 60 ml polnomastnega mleka
- 1 jajce
- 25 g čajnega masla
- 50 g kristalnega sladkorja
- 10 ml breskovega likerja
- 2 čajni žlički jedilnega škroba
- 1 jedilna žlica vode
Za oblogo:
- 40 g brusnic
- 40 ml mareličnega likerja
- 5 breskev
- 2 jedilni žlici mareličnega džema
Za smetano s pomarančnim likerjem:
- 200 ml sladke smetane
- 2 zavoja vanilijevega sladkorja
- 20 ml pomarančnega likerja
Priprava
Testo:
- Najprej pripravimo dno pite. Sladkor in maslo penasto umešamo ter dodamo jajce. Primešamo osoljeno moko in maso gnetemo, dokler ne nastane gladko testo.
- Testo oblikujemo v hlebček, ga zavijemo v folijo za živila in pustimo počivati najmanj 30 minut.
- Pečico segrejemo na 200 °C (oz. na 180 °C, če bomo pekli s funkcijo kroženja vročega zraka).
- Model za pito rahlo namastimo in ga obložimo s testom, ki ga nato večkrat prebodemo z vilicami.
- Da testo pri peki ne zdrsne z oboda modela, čezenj položimo list papirja za peko in pekač do roba napolnimo s sušenimi stročnicami (lečo ali grahom).
- Pekač položimo na srednjo rešetko in pečemo 10 minut, nato odstranimo stročnice in papir za peko ter testo pečemo še 20 minut, dokler dno pite ni zlato rumeno zapečeno.
- Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se testo ohladi.
Krema:
- Po dolžini razpolovimo vanilijev strok in iz ene polovice postrgamo sredico, ki jo v majhnem loncu zmešamo z mlekom, jajcem, maslom, sladkorjem in likerjem Amaretto.
- Jedilni škrob najprej raztopimo v hladni vodi, nato ga umešamo v mlečno zmes.
- Zmes med nenehnim mešanjem segrevamo v loncu pri nizki temperaturi. Pazimo, da mleko ne zavre.
- Ko se krema zgosti, jo odstavimo in ohladimo.
Obloga:
- Brusnice prelijemo z mareličnim likerjem in jih pustimo počivati čez noč.
- Na spodnji strani breskev naredimo zarezo v obliki črke X, nato damo breskve v vrelo vodo. Po 2–3 minutah jih vzamemo iz vode, ohladimo pod mrzlo vodo, olupimo, razpolovimo, razkoščičimo in narežemo na rezine.
- Dno pite enakomerno premažemo s pripravljeno kremo, po njem razporedimo rezine breskev in oblogo okrasimo z brusnicami.
- Marelični džem med stalnim mešanjem segrevamo v loncu, dokler ne postane tekoč. Nato z njim premažemo rezine breskev in pito postavimo na hladno.
Sestavljanje:
- Na koncu pripravimo še smetano s pomarančnim likerjem. Smetano stepemo in ji počasi dodajamo vanilijev sladkor, nato primešamo še pomarančni liker. Ohlajeno pito narežemo na kose in jih postrežemo z eno žlico smetane s pomarančnim likerjem.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.