Borovničev sirov kolač
Pripravite osvežilen sirov kolač z borovnicami. Okusno! Podroben opis spodaj
Sestavine za 1 porcijo
Dno:
- 200 g maslenih piškotov
- 150 g masla MILFINA
Polnilo:
- 200 g borovnic
- 0,25 bio limete
- 800 g svežega sira MILFINA
- 150 g sladkorja HAPPY HARVEST
- 4 jajca
- 160 ml smetane za stepanje MILFINA
- 1 zavoj praška za vanilijev puding BELLA
Nadev:
- 250 g kisle smetane MILFINA
- 30 g sladkorja v prahu
- 200 g borovnic
Priprava
- Maslo segrejemo v loncu, da postane tekoče. Piškote fino zdrobimo in drobtine primešamo maslu. Dno tortnega modela (ø 24 cm) obložimo s papirjem za peko. Nanj razporedimo piškotne drobtine z maslom tako, da je rob dvignjen za 1–2 centimetra. Nato testo dobro potlačimo ob model.
- Model za kratek čas postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 °C (gretje spodaj in zgoraj).
- Borovnice za polnilo pretlačimo oziroma zmeljemo s paličnim mešalnikom, lupino limete pa naribamo. Borovničevo kašo gladko razmešamo z naribano lupino limete, svežim sirom, sladkorjem in jajci.
- Smetano za stepanje in prašek za puding z ročnim mešalnikom dobro stepemo in previdno primešamo borovničevi masi. Enakomerno jo razporedimo po testenem dnu.
- Kolač v pečici pečemo 45 minut na drugem vodilu od spodaj navzgor. Kolač v modelu ohlajamo 10 minut.
- Za nadev gladko zmešamo kislo smetano in sladkor v prahu ter razporedimo po kolaču, preostale borovnice pa posujemo po vrhu. Model še enkrat za 10 minut potisnemo v pečico, da se do konca zapeče.
- Pečen kolač do konca ohladimo v modelu, preden ga narežemo in postrežemo.
Dekoracija:
- Kolač lahko okrasite z nekaj svežih lističev poprove mete in tenkimi rezinami lupine limone ali limete.
Nasvet
- Zanimivo: Evropsko borovnico v slovenskih gozdovih nabiramo junija, v hribih tudi julija in celo avgusta. Pri nas pa na kislih tleh v vrtovih uspevajo tudi ameriške in sibirske borovnice.
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.