Aromatični šarkelj s sladkornim prelivom iz pomarančnega čaja
Že diši po praznikih! Pripravite kolač iz kombinacije pomaranč, pistacij, vanilije in sladkornega preliva. Odlična ideja za praznično sladico. Podroben opis spodaj
Sestavine za 1 porcijo
Kolač:
- 3 bio pomaranče
- 370 g masla
- 300 g finega kristalnega sladkorja HAPPY HARVEST
- 2 zavitka vaniljevega sladkorja BELLA
- 2 ščepca soli
- 6 jajc
- 450 g gladke pšenične moke HAPPY HARVEST
- 100 g rozin, nasekljanih
- 1 zavitek pecilnega praška BELLA
- 3 čajne žličke cimeta
- 1 konica noža mletega muškatnega oreščka
Preliv:
- 100 ml vode
- 1 filter vrečica pomarančnega čaja
- 300 g sladkorja v prahu
- 50 g nesoljenih, oluščenih pistacij
- po želji nekaj rezin BIO pomaranče za okras
Priprava
- Pečico segrejemo na 160 °C (ventilator). Pomarančam ostrgamo lupino in iz njih iztisnemo sok ter postavimo na stran. Model za šarkelj namažemo z maslom.
- Za biskvitno testo penasto umešamo maslo, sladkor, vaniljev sladkor, pomarančno lupino in sol. Med tem postopoma dodajamo jajca. Moko zmešamo z rozinami, pecilnim praškom, cimetom in muškatnim oreškom. Mešanico izmenično s pomarančnim sokom vmešamo v testo z jušno žlico.
- Testo predevamo v model in za 70 minut postavimo na nižje nameščeno rešetko v zagreti pečici.
- Pečeni kolač 20 minut hladimo v modelu, nato ga zvrnemo na rešetko in hladimo še naslednjih 90 minut, da se popolnoma ohladi.
- Za preliv zavremo vodo in vanjo za 8 minut namočimo čajne vrečice. V tem času grobo sesekljamo pistacije. Sladkor v prahu presejemo v čaj in iz tega zmešamo gladek sladkorni preliv.
- Ohlajen kolač oblijemo s sladkornim prelivom in posujemo s pistacijami. Po želji ga okrasimo še s pomarančnimi rezinami.
Nasvet
- Če želite, lahko v testo za kolač vmešate nekaj koščkov nasekljane čokolade!
*Za dodajanje več kot 15 izdelkov je potrebna prijava.