Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

HOFER za razdeljevanje donirane hrane namenja 18.400 evrov

Diskontni trgovec iz vseh svojih 92 trgovin po Sloveniji s pomočjo več kot 600 prostovoljcev iz okoli 30 socialnih organizacij hrano donira približno 20.000 pomoči potrebnim.

Lukovica, 10. oktober 2023: HOFER je v letu 2021 kot prvi večji slovenski trgovec k projektu Donirana hrana priključil vse svoje trgovine (trenutno jih je 92), januarja pa je še dodatno razširil nabor izdelkov za donacije. Ob svetovnem dnevu hrane organizacijam, s katerimi sodeluje pri razdeljevanju donirane hrane, namenja 18.400 evrov za stroške prevoza. HOFER sicer v okviru iniciative Danes za jutri in projekta Hrana na dobri poti hrano iz svojih trgovin donira že od leta 2017.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se je v letu 2022 v Sloveniji zavrglo 150.839 ton hrane oz. 72 kilograma na prebivalca. Največ odpadne hrane, kar 47 %, je nastalo v gospodinjstvih, v trgovinah z živili pa 9 %. Odstotek odpadne hrane se je v primerjavi z letom prej v trgovinah in gospodinjstvih zmanjšal, številne ukrepe, da bi bila količina odpadne hrane tako v trgovinah kot gospodinjstvih še manjša, pa izvajajo tudi pri HOFERju.

HOFER od letos donira tudi hlajene in zamrznjene izdelke ter jajca

Pri HOFERju za čim manj odpadne hrane v trgovinah skrbijo z optimiziranim sistemom naročanja in dovršenim logističnim sistemom. Z namenom, da bi izdelke odprodali, jih pred potekom roka uporabnosti pocenijo, tiste, ki ostanejo neprodani in so še primerni za uživanje, pa po zaprtju trgovin pripravijo za donacije okoli 20.000 socialno ogroženim in ranljivim. Projekt Donirana hrana je leta 2013 pričela izvajati Zveza Lions klubov Slovenija, distrikt 129, HOFER pa se je projektu pridružil leta 2017 in zdaj kot edini večji trgovec v Sloveniji hrano donira iz prav vseh 92 trgovin. Od januarja 2023 poleg sadja, zelenjave, kruha in pekovskih ter suhih izdelkov donirajo tudi hlajene in zamrznjene izdelke ter jajca.

HOFER podpira prostovoljstvo in organizacijam poklanja 18.400 evrov

Na področju razdeljevanja hrane HOFER sodeluje z več kot 600 prostovoljci iz okoli 30 socialnih organizacij. Ti hrano v več kot polovici trgovin HOFER prevzemajo vsak dan, v preostalih trgovinah pa nekajkrat tedensko. K prostovoljstvu HOFER podpira tudi svoje zaposlene, ki jim v okviru korporativnega prostovoljstva nekaj ur prostovoljnega dela letno šteje v delovni čas.

»Želimo si, da bi lahko izdelke iz vseh trgovin donirali vsak dan, a zaradi pomanjkanja prostovoljcev to zaenkrat še ni mogoče. Vse, ki bi si želeli kakorkoli pomagati, zato spodbujamo, naj se pridružijo prostovoljstvu, hkrati pa si želimo, da bi se na dolgi rok našla tudi ustrezna sistemska rešitev. Verjamemo, da nam lahko s skupnimi močni uspe,« je povedal Bor Trček, vodja za trajnost in zagotavljanje kakovosti izdelkov pri HOFERju. Ker se zavedajo, da prevoz hrane predstavlja velik strošek za organizacije, pri HOFERju ob svetovnem dnevu hrane organizacijam, s katerimi sodelujejo pri razdeljevanju hrane, namenjajo 18.400 evrov za kritje stroškov, ki nastajajo pri organiziranju in izvedbi prevoza donirane hrane od trgovin HOFER do končnih uporabnikov.

10 % hrane se zavrže zaradi nepoznavanja pomena rokov uporabnosti

Raziskave Evropske komisije so pokazale, da se desetina vse hrane zavrže zato, ker potrošniki ne poznajo ali ne razumejo pomena datumov uporabe na živilih. HOFER zato kupce z oznako »Je rok potekel? Pogosto uporabno dlje.« na izbranih izdelkih njihovih lastnih blagovnih znamk z rokom uporabnosti »Uporabno najmanj do« opominja, da izdelke, opremljene s to oznako, lahko zaužijejo tudi po preteku roka, če so bili pravilno hranjeni, imajo ustrezen videz, vonj in okus.

HOFER na svoji spletni strani deli tudi številne nasvete za pravilno shranjevanje živil. Serija poučnih video napotkov Hrana na dobri poti kupcem pomaga, da živilom ohranijo ali celo podaljšajo svežino in njihovo uporabnost. Na HOFERjevih družabnih omrežjih pa kupci najdejo številne recepte kulinarične blogerke in mojstrice kreativnih receptov Neje Gril, ki na izviren način pripravlja obroke iz ostankov živil ali pripravljenih jedi, ki bi jih sicer zavrgli.

Več o tem, kako gre hrana pri HOFERju na dobro pot, najdete tukaj.

Kontakt

Oddelek za odnose z javnostmi
Telefon: 01/ 83 46 956
E-mail: mediji(at)hofer.si