Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

Ob svetovnem dnevu čebel 5.000 evrov za projekt Zavoda Mavrični bojevniki

HOFER je s pomočjo kupcev in Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) podprl projekt Čebelji sen – doživljajsko Stičišče na Gradišču, namenjen otrokom z ADHD

Lukovica, 19. maj 2022: Podjetje HOFER ob jutrišnjem svetovnem dnevu čebel predaja ČZS-ju donacijo v višini 5.000 evrov, ki so jo zbrali tudi s pomočjo kupcev. V njihovem imenu je namreč HOFER med 20. aprilom in 15. majem ob nakupu izbranega gozdnega ali cvetličnega medu iz Slovenije ČZS-ju namenil 1 evro. ČZS bo z donacijo podprla projekt Zavoda Mavrični bojevniki Čebelji sen – doživljajsko Stičišče na Gradišču. Ta je zasnovan kot učni prostor za otroke z ADHD, kjer se bodo lahko naučili skrbeti za čebelice.

Zavod Mavrični bojevniki je edina nevladna organizacija pri nas, ki deluje na področju obravnave otrok s čustveno vedenjskimi motnjami, med katerimi je tudi motnja pozornosti in hiperaktivnosti ADHD. Njihov program, v katerega je bilo doslej vključenih že več kot 5.000 otrok, zajema poletne tabore, delavnice in druge aktivnosti v naravi, ki jih redno izvajajo na Dolenjskem, natančneje na Gradišču nad Šentvidom in Stično.

Uresničene sanje o Čebeljem snu

Narava in aktivnosti v njej dokazano pozitivno vplivajo na pozornost in samopodobo otrok z ADHD, zato je pomembno, da se zanjo naučijo tudi skrbeti. Temu je namenjen projekt Čebelji sen, ki so ga Mavrični bojevniki zasnovali kot nadgradnjo svojega obstoječega programa. Na območju z bogato čebelarsko zgodovino so želeli ustvariti prostor, ki bo namenjen nabiranju znanja, učenju veščin in navsezadnje promociji čebel. Zahvaljujoč uspešni akciji podjetja HOFER in podpori njihovih kupcev bo Čebelji sen sedaj lahko zaživel. ČZS bo namreč z zbranimi sredstvi v višini 5.000 evrov poskrbela za zasaditev avtohtonih medovitih rastlin za čebele in druge opraševalce.

»Gre za pomemben korak projekta, s katerim vlagamo v prihodnost. Želeli smo ustvariti nekaj z dolgoročnim učinkom – drevesa, ki jih bomo zasadili, bodo resda rastla vrsto let, a to pomeni, da bodo po njih lahko plezali otroci tudi čez 20 let. V vmesnem času pa bodo otroci lahko skrbeli za medovite rastline, pri čemer bomo dišavnice in zelišča med drugim uporabljali tudi za kulinarične namene. Tako bomo otrokom predali preplet številnih znanj, ki jih bodo lahko prenašali naprej,« pravi Dejan Sotirov, vodja Zavoda Mavrični bojevniki.

Boštjan Noč, predsednik ČZS-ja, pa ob tem poudarja, da tudi letošnji projekt predstavlja dragocen korak za zaščito pridnih nabiralk medu: »Čebelarska zveza Slovenije se zahvaljuje dolgoletnemu partnerju HOFERju za ta čudovit projekt in skupni skrbi za medeno prihodnost. Z donacijo bomo tokrat podprli Mavrične bojevnike – zavod, ki pomaga otrokom z motnjo pozornosti, s pomočjo katere jim bomo omogočili vzpostaviti Čebelji sen na Gradišču. Prepričan sem, da bo to odlična zgodba, ki je v Sloveniji in v svetu še ni in da bodo ti otroci začutili svet čebel ter tako skupaj s slovenskimi čebelarji in podjetjem HOFER začeli ustvarjati novo čebelarsko pravljico.«

Skrb za medeno prihodnost se nadaljuje

Da bo prihodnost še naprej medena, podjetje HOFER v partnerstvu s ČZS-jem sedaj nadaljuje s svojimi prizadevanji za zaščito čebel. V okviru lastnega trajnostnega projekta Skrbimo za medeno prihodnost moči usmerjajo v raziskovalno in izobraževalno delo, ki poteka v HOFERjevem čebelnjaku v upravno-logističnem centru v Lukovici. Ob jutrišnjem petem svetovnem dnevu čebel bodo med sodelavke in sodelavce razdelili tudi medeno letino lastnega čebelnjaka in tako s sladko pozornostjo širili zavedanje o pomenu čebel tudi znotraj podjetja. Še naprej se bodo aktivno zavzemali tudi za izločitev čebelam škodljivih snovi iz pridelave sadja in zelenjave, vključevanje čebelam prijaznih ekoloških izdelkov v ponudbo ter opozarjanje kupcev, sodelavk in sodelavcev ter poslovnih partnerjev na perečo problematiko ohranitve čebel.

Kontakt

Oddelek za odnose z javnostmi
Telefon: 01/ 83 46 956
E-mail: mediji(at)hofer.si