Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

HOFER doniral 15.000 evrov za dijaški sklad projekta Botrstvo

Lukovica, 15. december 2022: Dijaški sklad v okviru projekta Botrstvo trenutno zagotavlja pomoč 113 dijakom, ki zaradi materialne stiske sicer ne bi mogli bivati v dijaškem domu, s tem pa tudi ne obiskovati želenih srednješolskih programov. Pri tem jih podpira HOFER, ki je v sklad prispeval 15.000 evrov za kritje oskrbnin v dijaških domovih ter s tem srednješolcem pomagal uresničiti želje in cilje na področju izobraževanja. Potrebam dijakov je dodatno prisluhnil z izvedbo ankete, ki je pokazala, da ima bivanje v dijaškem domu številne pozitivne učinke na njihovo pot v samostojnost, hkrati pa je izpostavila največje izzive srednješolcev.

Dijaški sklad, za katerega pri Botrstvu skrbijo od leta 2016, je doslej skupno pomagal že 695 mladostnikom. Varovancem krijejo stroške bivanja v dijaških domovih in jim zagotavljajo tudi vso dodatno podporo, kot so terapije ali učna pomoč. Na ta način poskrbijo, da dijaki iz programa Botrstvo na poti v samostojnost nikoli ne ostanejo sami.

»Število dijakov, vključenih v sklad, je pred tremi leti skokovito naraslo. Med njimi so tudi mladi, ki so se jim starši odrekli in so prepuščeni sami sebi. Donacije posameznikov in podjetij, kot je HOFER, so za te otroke pogosto edina možnost za bivanje v dijaškem domu in s tem edina pot do želene izobrazbe,« je povedala Tina Lamovšek, koordinatorka projektov Botrstva pri ZPM Ljubljana Moste - Polje.

Bivanje v domu kot pozitivna izkušnja in priložnost za osamosvajanje

Da bi počutje otrok v dijaškem domu lahko še izboljšali, so pri Botrstvu, v sodelovanju s HOFERjem, med varovanci izvedli anonimno anketo[i]. Izkazalo se je, da je večina mladih anketirancev prihod v dijaški dom doživela kot pozitivno izkušnjo, ki jim je pomagala do večje samostojnosti, doživljali pa so ga tudi kot priložnost za osebnostno rast. Številni so priznali, da so jih nove okoliščine in obveznosti na začetku nekoliko zmedle, a večina se jih je na nov način življenja hitro privadila. Le trije anketiranci so ob prihodu v dijaški dom doživeli večjo krizo, slaba petina anketiranih dijakov pa je zatrdila, da niso doživeli nobene stiske.

»Hitro sem se navadil samostojnosti, saj nisem bil več tako odvisen od drugih. Odkar sem v dijaškem domu, imam več prostega časa zase in za šolo. Začel sem se veliko več ukvarjati s športom, saj mi to omogočajo brezplačno,« je v anketi zapisal eden od dijakov Botrstva.

»Začela sem bolj skrbeti za svoje zdravje, higieno, več se učim. Dijaški dom je zelo pripomogel k moji samostojnosti,« je prednosti življenja v domu strnila ena od anketirank.

Veliko dijakov občuti duševne stiske, večina jih rešuje prav v dijaškem domu

Anketa je pokazala, da so dijaki ob prihodu v dijaški dom sicer doživljali različne stiske. Skoraj polovica (48 %) jih je poročala o domotožju, slaba petina (18 %) o težavah pri navezovanju stikov, 13 % pa jih je doživelo različne konflikte v dijaškem domu. Tudi med bivanjem v domu je več kot polovica (56 %) poročala o občutku duševne stiske ali doživljanju stresne situacije. Ob stiski so se večinoma (47 %) pogovorili s sostanovalci v dijaškem domu, dobra tretjina (33 %) jih je pomoč poiskala pri osebju dijaškega doma, pri učiteljih in svetovalnih delavcih iz šole pa 16 %. Relativno malo jih je pomoč poiskalo pri terapevtu (12 %).

»Med dijaki v splošnem opažamo vse več duševnih stisk. Stanje je alarmantno, saj ima približno vsak peti od naših dijakov predpisano terapijo z antidepresivi ali pomirjevali. Ogromno je socialne anksioznosti, paničnih napadov, zaradi česar dijaki ne morejo več sodelovati v razredu, veliko je tudi samopoškodovanja, motenj hranjena in podobno. Mladi v obdobju adolescence vseh družbenih pritiskov namreč enostavno ne zmorejo. Dijaki so za vsako pomoč hvaležni, še posebej pa dijaki Botrstva, ki jim še tako drobna gesta res veliko pomeni,« povzema Tina Rezar, svetovalna delavka iz Dijaškega doma Vič, kjer za 200 dijakov in 400 študentov skrbi ravnatelj, svetovalna delavka, 7 vzgojiteljev in prijazno tehnično osebje.

Za lajšanje pritiskov materialnih stroškov oblikovali poseben darilni paket

Kljub občasnim občutkom stiske je velika večina dijakov Botrstva z bivanjem v dijaškem domu zelo zadovoljna (30 %) ali zadovoljna (41%). Zelo nezadovoljnih (1 %) in nezadovoljnih (4 %) je zelo malo, nekje vmes pa svoje bivanje ocenjuje 23 % anketirancev. Še lepše bi se v domu imeli, če bi imeli pomoč pri kritju določenih izdatkov, kot so prigrizki med obroki (62 %), potrebščine za osebno higieno (52%), šolske potrebščine (34%), brisače (21%), posteljnina (14%) in drugo. Na izražene želje dijakov so se odzvali v Botrstvu, kjer so ob podpori HOFERja za dijake pripravili tudi posebne novoletne darilne pakete za osebno.

Letos skupno 45.000 evrov za podporo aktivnosti otrok in mladostnikov

HOFER je letos v sklad SKUPAJ za FER otroštvo namenil 45.000 evrov. Sklad podpira štiri programe, ki vsem starostnim skupinam otrok iz Botrstva omogočajo lepo in spodbud polno otroštvo. Poleg podpore izobraževanja dijakov in osnovnošolcev omogočajo tudi razvoj talentov mladostnikov ter kakovostno preživljanje prostega časa malčkov. Poleg sredstev iz sklada so v letošnjem letu Botrstvo dodatno podprli z več kot 35.000 evri prek projektov Nasmeškotek in Vrečka dobrote.

V sklad lahko prispeva vsak: FEROTROSTVO5 na 1919

Velike spremembe se začnejo z malimi dejanji. Za donacijo v Sklad SKUPAJ za FER otroštvo pošljite SMS s ključno besedo FEROTROSTVO5 na številko 1919 in prispevali boste 5 evrov za fer otroštvo otrok Botrstva v Sloveniji. Vsa zbrana sredstva bodo porabljena izključno za programe FER otroštva. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1, Telemacha in T-2.

Kontakt

Oddelek za odnose z javnostmi
Telefon: 01/ 83 46 956
E-mail: mediji(at)hofer.si