Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

Zbiralna akcija očal v HOFERju

Podjetje HOFER v sodelovanju z Lions klubom Ljubljana Trnovski zvon vsako leto organizira akcijo zbiranja rabljenih očal. V posebne namenske škatle, nameščene ob odlagalnih pultih v vseh 90 trgovinah HOFER, lahko kupci v določenem terminu odložite navadna ali sončna očala z dioptrijo in s tem lepši pogled v svet omogočite slabovidnim v gospodarsko manj razvitih državah.

Letošnja jubilejna že 10. akcija zbiranja rabljenih navadnih in sončnih korekcijskih očal je potekala med 16. aprilom in 14. majem 2022 in se zaključila nadvse uspešno. HOFERjevi kupci so v zbirne škatle, ki so bile na voljo v vseh 89 trgovinah HOFER po Sloveniji, odložili kar 13.240 očal. Skupno število v 10 letih zbranih očal je tako preseglo 109.000.

Akcija je v desetih letih postala dobro prepoznavna, njeno poslanstvo pa presega zgolj donacijo. Gre za odličen primer, kako v praksi deluje trajnostni princip ponovne uporabe.

Očala pomagali šteti HOFERjeve sodelavke in sodelavci

HOFER kot družbeno odgovorno podjetje sodelavke in sodelavce preko akcij korporativnega prostovoljstva spodbuja k sodelovanju pri družbeno odgovornih aktivnostih, pri čemer se določeno število ur prostovoljnega dela letno šteje v delovni čas. Izbrana ekipa sodelavk in sodelavcev je letos te ure namenila prav akciji štetja očal in tako pri štetju priskočila na pomoč predstavnikom Lions kluba Ljubljana Trnovski zvon.

Ambasador jubilejne akcije je športnik in motivator Alen Kobilica

HOFER ob začetku akcije z donacijama podprl slepe in slabovidne otroke pri nas

Začetek jubilejne akcije smo pri HOFERju obeležili tudi z dvema donacijama sredstev. Prvo smo že tradicionalno namenili Centru IRIS, javnemu zavodu, ki izvaja prilagojene programe vzgoje in izobraževanja za slepe in slabovidne od vrtca do vključno srednje šole za področje celotne Slovenije. Sredstva bodo letos namenili za ureditev prilagojenega kotička na vrtu Centra IRIS, kjer je poskrbljeno za zaznavanje okolja s čutili, kot so dotik, voh, sluh in okus.

Druga donacija gre centru za slepe športnike Vidim cilj, ki ga je pred desetletjem ustanovil prav letošnji ambasador akcije Alen Kobilica. Donirana sredstva bodo namenjena za nakup novih pripomočkov, ki jih potrebujejo za izvajanje različnih športnih aktivnosti.

Za nekoga rabljena očala, za drugega zaklad

Zbirajo se očala z dioptrijo, ki so lahko navadna ali sončna. V akciji se ne zbira leč, etuijev brez očal ali okvirjev brez stekel. In kaj se zgodi z zbranimi očali? Po zaključku akcije se vsa očala primerno razvrstijo, pregledajo, očistijo in označijo z ustreznimi optičnimi parametri. Tako se očala ustrezno oskrbi, da so primerna za nadaljnjo uporabo slabovidnim iz gospodarsko manj razvitih držav, ki si ustrezne okulistične oskrbe ne morejo privoščiti.

V desetih letih zbrali 109.128 očal

HOFERjevi kupci vse od leta 2013 prispevajo k vsakoletni akciji zbiranja korekcijskih očal za slabovidne iz gospodarsko manj razvitih držav. V desetih letih so jih skupaj zbrali že več kot 109.000. »Letos nam lanskega res izjemnega rekorda sicer ni uspelo preseči, smo pa z rezultatom zelo zadovoljni. 13.240 očal pomeni prav toliko nasmejanih obrazov slabovidnih, ki si zaradi prevelikih stroškov okulistične oskrbe ne morejo privoščiti,« je dejal predsednik Lions kluba Ljubljana Trnovski zvon Tadej Černivec, zadovoljen, da imamo v Sloveniji močno skupnost, ki se vsako leto odzove na klic po pomoči.