Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

 

 

V akciji zbiranja rabljenih očal zbrali 20.400 očal

 

V sodelovanju z Lions klubom Ljubljana Barje smo v aprilu in maju v vseh trgovinah HOFER organizirali že 12. akcijo zbiranja rabljenih očal. Z vašo pomočjo smo zbrali rekordno število - 20.400 - rabljenih očal z dioptrijo za slabovidne v manj razvitih državah sveta. Z dobrodelno gesto je akcijo podprla tudi Optika Clarus, ki je donirala 116 povsem novih bralnih očal.

Akcijo je ponovno podprl ambasador Tomaž Mihelič Marlenna

Že drugič zapored je akcijo zbiranja rabljenih očal kot ambasador podprl Tomaž Mihelič Marlenna, pevec in novinar, ki je kot ustanovitelj Humanitarno umetniškega zavoda sestre Marlene tudi sam aktiven pri nudenju pomoči posameznikom v Afriki: »Z velikim veseljem se ponovno pridružujem akciji zbiranja rabljenih očal, ki pomaga ljudem v stiski. V čast mi je, da lahko kot ambasador znova spodbudim javnost k sodelovanju.«

 

Donacija za Center IRIS

Ob akciji smo pri HOFERju podprli tudi Center IRIS, center za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne, ki pod isto streho izobražuje slepe in slabovidne otroke, otroke z avtizmom in otroke z duševno motnjo. Z donacijo v višini 1.000 evrov bomo pomagali pri nakupu novega brajevega stroja za slepe in slabovidne otroke in dijake. Ta je kot šolski pripomoček nepogrešljiv predvsem na začetku osnovne šole. »Omogoča slepim in slabovidnim, da berejo in pišejo, kar je ključnega pomena za njihovo neodvisnost in samostojnost v vsakdanjem življenju,« je pojasnila Romana Kolar, ravnateljica Centra IRIS.

Za nekoga odpad, za druge zaklad

Že 12 let vsa zbrana očala po koncu akcije potujejo v francoski zbirni center Medico Lions Club de France, kjer jih označijo z optičnimi parametri, očistijo in odpošljejo slabovidnim v manj razvitih državah. Akcija je tako odličen primer ponovne uporabe stvari. Očala, ki so za nekoga odpad, za drugega postanejo nepogrešljiv pripomoček.

»Vsako leto se v tej akciji zbere veliko število očal, ki imajo potencial, da spremenijo življenja. Hvaležni smo našim kupcem, da tako nesebično pomagajo tistim, ki si ne morejo privoščiti kakovostne okulistične obravnave,« je povedal Bor Trček, vodja za trajnost in zagotavljanje kakovosti izdelkov.

V zbirnih škatlah je pristalo tudi nekaj etuijev za očala, ki se sicer v okviru akcije ne zbirajo. Te smo predali v nadaljnjo uporabo oziroma predelavo Komunalnemu podjetju Vrhnika. Tako bo tudi surovina, ki bi sicer lahko končala na odpadu, lahko dobila novo življenje.

Ste vedeli, da:

  • ima po ocenah Zveze društev slepih in slabovidnih v Sloveniji večje okvare vida kar od 30.000 do 40.000 posameznikov, hude okvare pa med 8.000 in 10.000;
  • na svetu ima po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije težave s kratko- ali daljnovidnostjo vsaj 2,2 milijarde ljudi;
  • bi približno 1 milijardi posameznikov lahko z ustrezno oskrbo okvaro vida preprečili ali vsaj delno ozdravili;
  • se v francoskem zbirnem centru center Medico Lions Club de France letno zbere okoli 3 milijone očal z dioptrijo iz različnih evropskih držav.

Pretekle aktivnosti

Od leta 2013 so naši kupci v škatle odložili že 142.000 rabljenih korekcijskih (navadnih in sončnih) očal.

Očala predstavnikom Lions kluba Ljubljana Barje tradicionalno pomagajo šteti tudi naše sodelavke in sodelavci. Kot družbeno odgovorno podjetje namreč spodbujamo akcije korporativnega prostovoljstva in sodelavkam ter sodelavcem določeno število ur prostovoljnega dela štejemo v delovni čas.