Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

HOFERjev raziskovalni čebelnjak

Ker ni nič samoumevno, morajo čebelarji in drugi strokovnjaki nenehno preverjati, da so čebelji pridelki varni in kakovostni, saj s tem skrbijo za razvoj čebelarstva in ustrezen nadzor.

Pri HOFERju smo se zato v partnerstvu s Čebelarsko zvezo Slovenije odločili, da predvsem v raziskovalne in izobraževalne namene v našem upravno-logističnem centru zgradimo raziskovalni čebelnjak, ki bo med drugim namenjen:

  • proučevanju vpliva okolja na čebelje pridelke (med, cvetni prah, propolis);
  • analizi kakovosti čebeljih pridelkov, kar doprinaša k oblikovanju in nadgradnji zbirke podatkov o njihovih hranilnih in funkcionalnih lastnostih in je pomembno tako s stališča vključevanja teh pridelkov v prehrano ljudi kot tudi za boljše razumevanje prehranskih potreb čebel;
  • testiranju pripomočkov za pridobivanje čebeljega strupa;
  • praktičnemu izobraževanju čebelarjev in čebelarjev začetnikov.

Izsledki večletnih raziskav bodo uporabni za slovenski in širši prostor ter relevantni za celotno čebelarsko stroko. Pri projektu bodo sodelovali strokovnjaki s Čebelarske zveze Slovenije in drugi raziskovalci s področja čebelarstva.

HOFERjev raziskovalni čebelnjak je certificiran za ekološko pridelavo medu in cvetnega prahu, od leta 2020 je HOFER tudi vpisan v sistem pridelovalcev slovenskega medu z zaščiteno geografsko označbo.

 

Čebelnjak je izdelan v kranjskem slogu – po zgledu tipičnih čebelnjakov na slovenskih tleh. Zgrajen je iz smrekovega lesa iz slovenskih gozdov. Na strehi je opremljen s fotocelicami, s katerimi pridobivamo energijo za delovanje tehtnic, ki tehtajo posamezne panje ter s tem kažejo, koliko je čebelja družina pridelala medu. Panji so obarvani v barvah projekta Danes za jutri.

V čebelnjaku živi 20 čebeljih družin kranjske sivke, na vrhuncu njihovega razvoja pa bo v njem bivalo predvidoma več kot 1,2 milijona čebel.