Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

Skrbimo za medeno prihodnost – pobuda za ohranitev čebel

Čebele so zelo ogrožene. Znanstveno potrjene raziskave so pokazale, da izginjajo zaradi okolju škodljivih pesticidov, pomanjkanja hrane, pa tudi pomanjkanja gnezdišč. Kar se zdi na prvi pogled precej oddaljeno od življenj ljudi, lahko v prihodnje resno ogrozi okolje in človeka, saj čebele ne izdelujejo samo medu, ampak tudi oprašujejo rastline. Tako poskrbijo, da se iz cvetov razvijejo plodovi in imamo ljudje in živali dovolj hrane. Če čebele ne bi opraševale rastlin, bi imeli približno za tretjino manj živil. Čebele so zato pomembne pomočnice pri ohranjanju dragocene biotske raznovrstnosti. Zaščita čebel torej pomeni tudi varovanje biotske raznovrstnosti.

Zaradi tega smo se že leta 2014 odločili, da čebelam namenimo naš prvi trajnostni projekt in skupaj z našimi kupci pomembno prispevamo k njihovemu varovanju. Iz pobude Skrbimo za medeno prihodnost je nastal zanimiv naravovarstveni projekt, ki se bori proti izumiranju čebel in ozavešča o pomenu čebel in drugih opraševalcev

Ukrepi za zaščito čebel

Poleg strogega nadzora nad uporabo pesticidov pri pridelavi sadja in zelenjave in nenehnega izboljševanja ponudbe ekoloških izdelkov gre HOFER s projektom Skrbimo za medeno prihodnost še korak dlje. V partnerstvu s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS) smo zgradili HOFERjev raziskovalni čebelnjak, pričeli smo s prodajo čebelam prijaznih izdelkov, na težavo pa ne opozarjamo samo svojih kupcev, temveč tudi svoje zaposlene in poslovne partnerje.

Dejavnosti v okviru pobude Skrbimo za medeno prihodnost

Projekt smo zastavili širše od raziskovanja - želimo izobraževati in ozaveščati. Skrb za čebele je za nas velik odgovornost, zato bo projekt dolgotrajne narave. Na tej spletni strani boste lahko spremljali razvoj projekta, s katerim bodo povezane številne aktivnosti v sklopu ohranjanja čebel.

Kaj smo izvedli in kaj načrtujemo v letu 2023?

Naše dolgoletno uspešno sodelovanje s Čebelarsko zvezo Slovenije vedno znova radi nadgrajujemo. Tukaj lahko sledite najnovejšim aktivnostim in načrtovanim novostim. 

  • Več kot 500 slovenskih čebelarjev in HOFERjevih sodelavcev je v začetku marca sejalo avtohtona medovita drevesa in tako prispevalo k obnovi 20 hektarjev pogorelega gozda na Krasu in zagotavljanju hrane za čebele v prihodnosti.
  • Ob tem smo s 5.000 evri donacije podprli tudi dolgoletnega partnerja - Čebelarsko zvezo Slovenije in njihove aktivnosti ob 2. dnevu sajenja medovitih rastlin.
  • K sodelovanju pri Dnevu sajenja medovitih rastlin spodbujamo tudi mi. Tako bomo 25. marca med naše kupce, sodelavke in sodelavce razdelili več kot 95.000 vrečk semen sončnic, ki bodo razveselile čebelice in druge opraševalce.
  • Prav tako letos nadaljujemo z izobraževalnim in raziskovalnim delom v HOFERjevem čebelnjaku.