Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

Skrbimo za medeno prihodnost – pobuda za ohranitev čebel

Čebele so zelo ogrožene. Znanstveno potrjene raziskave so pokazale, da izginjajo zaradi okolju škodljivih pesticidov, pomanjkanja hrane, pa tudi pomanjkanja gnezdišč. Kar se zdi na prvi pogled precej oddaljeno od življenj ljudi, lahko v prihodnje resno ogrozi okolje in človeka, saj čebele ne izdelujejo samo medu, ampak tudi oprašujejo rastline. Tako poskrbijo, da se iz cvetov razvijejo plodovi in imamo ljudje in živali dovolj hrane. Če čebele ne bi opraševale rastlin, bi imeli približno za tretjino manj živil. Čebele so zato pomembne pomočnice pri ohranjanju dragocene biotske raznovrstnosti. Zaščita čebel torej pomeni tudi varovanje biotske raznovrstnosti.

Zaradi tega smo se že leta 2014 odločili, da čebelam namenimo naš prvi trajnostni projekt in skupaj z našimi kupci pomembno prispevamo k njihovemu varovanju. Iz pobude Skrbimo za medeno prihodnost je nastal zanimiv naravovarstveni projekt, ki se bori proti izumiranju čebel in ozavešča o pomenu čebel in drugih opraševalcev

Ukrepi za zaščito čebel

Poleg strogega nadzora nad uporabo pesticidov pri pridelavi sadja in zelenjave in nenehnega izboljševanja ponudbe ekoloških izdelkov gre HOFER s projektom Skrbimo za medeno prihodnost še korak dlje. V partnerstvu s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS) smo zgradili HOFERjev raziskovalni čebelnjak, pričeli smo s prodajo čebelam prijaznih izdelkov, na težavo pa ne opozarjamo samo svojih kupcev, temveč tudi svoje zaposlene in poslovne partnerje.

Dejavnosti v okviru pobude Skrbimo za medeno prihodnost

Projekt smo zastavili širše od raziskovanja - želimo izobraževati in ozaveščati. Skrb za čebele je za nas velik odgovornost, zato bo projekt dolgotrajne narave. Na tej spletni strani boste lahko spremljali razvoj projekta, s katerim bodo povezane številne aktivnosti v sklopu ohranjanja čebel.

Kaj smo izvedli in kaj načrtujemo v letu 2022?

Naše dolgoletno uspešno sodelovanje s Čebelarsko zvezo Slovenije vedno znova radi nadgrajujemo. Tukaj lahko sledite najnovejšim aktivnostim in načrtovanim novostim. 

  • V letošnjem letu že tradicionalno spodbujamo sajenje medovitih rastlin. Ob dnevu sajenja medovitih rastlin, 26. marca, smo tako med naše kupce, sodelavke in sodelavce razdelili več kot 90.000 vrečk semen sončnic, ki bodo razveselile čebelice in druge opraševalce.
  • Še zlasti je pomembno, da zavedanje o pomenu čebel krepimo pri otrocih. Podporo mladim čebelarjem izražamo tudi skozi obdarovanje čebelarskih krožkov z gnezdilnicami za čebele samotarke.
  • Krepitev naklonjenosti do čebel pri otrocih smo uresničili s pomočjo donacije sredstev za namen sajenja medovitih rastlin za projekt Mavričnih bojevnikov Čebelji sen.
  • Tudi letos nadaljujemo z izobraževalnim in raziskovalnim delom v HOFERjevem čebelnjaku