Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico
Skrbimo za medeno prihodnost
Skrbimo za medeno prihodnost

Skrbimo za medeno prihodnost – pobuda za ohranitev čebel

Čebele so naše najmanjše dobaviteljice in partnerice, ki nam zagotavljajo raznoliko in zdravo hrano. Brez njih bi police v naših trgovinah samevale, saj marljive nabiralke medu oprašijo 80 % vseh rastlin in kar 90 % sadnih dreves. Kljub svoji majhnosti tako v naravi opravljajo nepredstavljivo pomembno delo.

Žal pa so zaradi človekovega neodgovornega ravnanja z okoljem vsak dan bolj ogrožene. Zato smo že leta 2014 sklenili, da boj za ohranitev čebel postavimo v središče našega trajnostnega projekta Skrbimo za medeno prihodnost.

Vse od takrat v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in drugimi partnerji izvajamo številne izobraževalne, osveščevalne in raziskovalne aktivnosti, v katere na različne načine vključujemo tudi naše kupce, sodelavke in sodelavce ter dobavitelje.

Pridružite se našim prizadevanjem, da bo prihodnost še naprej medena.

Ob svetovnem dnevu čebel 5.000 evrov za projekt Zavoda Mavrični bojevniki

Ob svetovnem dnevu čebel smo ČZS-ju predali zbrana sredstva akcije, ki je v trgovinah HOFER potekala od 20. aprila do 15. maja. Ob nakupu izbranega gozdnega ali cvetličnega medu iz Slovenije smo ČZS-ju namenili 1 evro in v slabem mesecu dni ob pomoči kupcev zbrali skupno 5.000 evrov, ki jih bo ČZS namenil projektu Zavoda Mavrični bojevniki Čebelji sen – doživljajsko Stičišče na Gradišču. Ta je zasnovan kot učni prostor za otroke z ADHD, kjer se bodo lahko naučili skrbeti za čebelice.

Zavod Mavrični bojevniki je edina nevladna organizacija pri nas, ki deluje na področju obravnave otrok s čustveno vedenjskimi motnjami, med katerimi je tudi motnja pozornosti in hiperaktivnosti ADHD. Njihov program, v katerega je bilo doslej vključenih že več kot 1.000 otrok, zajema poletne tabore, delavnice in druge aktivnosti v naravi, ki jih redno izvajajo na Dolenjskem, natančneje na Gradišču nad Šentvidom in Stično.

Predsednik ČZS-ja Boštjan Noč in Maja Weinberger iz podjetja HOFER ob predaji donacije

Kako pri HOFERju skrbimo za čebele?

Pri HOFERju se aktivno zavzemamo za izločitev čebelam škodljivih snovi iz pridelave sadje in zelenjave, v našo ponudbo pa redno vključujemo ekološke izdelke, prijazne čebelam. V partnerstvu s Čebelarsko zvezo Slovenije smo naredili že več dragocenih korakov za zaščito pridnih nabiralk medu, med drugim smo zgradili HOFERjev raziskovalni čebelnjak, ki se nahaja ob upravno-logističnem centru v Lukovici.

Zavedamo se, da šteje vsak korak, zato na perečo problematiko ohranitve čebel nenehno opozarjamo tudi naše kupce, sodelavke in sodelavce ter poslovne partnerje.

Kaj smo izvedli in kaj načrtujemo v letu 2022?

Naše dolgoletno uspešno sodelovanje s Čebelarsko zvezo Slovenije vedno znova radi nadgrajujemo. Tukaj lahko sledite najnovejšim aktivnostim in načrtovanim novostim. 

  • V letošnjem letu že tradicionalno spodbujamo sajenje medovitih rastlin. Ob dnevu sajenja medovitih rastlin (26. marec) smo tako med naše kupce, sodelavke in sodelavce razdelili več kot 90.000 vrečk semen sončnic, ki bodo razveselile čebelice in druge opraševalce.
  • Še zlasti je pomembno, da zavedanje o pomenu čebel krepimo pri otrocih. Podporo mladim čebelarjem izražamo tudi skozi obdarovanje čebelarskih krožkov z gnezdilnicami za čebele samotarke.
  • Krepitev naklonjenosti do čebel pri otrocih smo uresničili s pomočjo donacije sredstev za namen sajenja medovitih rastlin za projekt Mavričnih bojevnikov Čebelji sen.
  • Tudi letos nadaljujemo z izobraževalnim in raziskovalnim delom v HOFERjevem čebelnjaku