Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

Hrana na dobri poti

Hrana na dobri poti je naš nov projekt v okviru iniciative Danes za jutri, s katerim si prizadevamo zmanjšati količino odpadne hrane in se zavzemamo za skrbnejše ravnanje s hrano na celotni poti - od pridelave do gospodinjstev. Za vas smo pripravili poučne in zabavne video vsebine s koristnimi nasveti in triki. Vabljeni, da si jih ogledate in se pridružite skupnemu prizadevanju za zmanjševanje odpadne hrane.

Kje se paradižnik počuti najudobneje?

Zakaj solata ne mara višjih nadstropij?

Kam se kruh najraje skrije?

Kdaj testeninam prekipi?

S čim se sir najraje pokrije?

Premišljeno ravnajmo s hrano

Za odgovorno ravnanje s hrano skrbimo z optimizacijo naročanja izdelkov in dovršenim logističnim sistemom ter pocenitvijo izdelkov pred potekom roka uporabnosti. Kljub temu pa omejena količina predvsem sveže hrane ob zaprtju trgovine ostane neprodana. Z namenom doniranja omenjene hrane smo se leta 2017 priključil projektu Donirana hrana, ki ga je leta 2013 pričela izvajati Zveza Lions klubov, distrikt 129, Slovenija. Leta 2021, smo ob Svetovnem dnevu hrane k projektu priključili vseh 89 trgovin HOFER.

Tako več kot 10.000 socialno ogroženim in ranljivim skupinam doniramo sadje, zelenjavo, kruh in pekovske izdelke pred pretečenim rokom uporabnosti ter druge primerne izdelke. V sklopu projekta smo v letu 2021 razdelili že več kot 700 ton hrane.

Hrana je pogosto lahko uporabna dlje

Ljudje hrano pogosto zavržemo, četudi so izdelki senzorično povsem neoporečni. Zato smo uvedli nov logotip »Je rok potekel? Pogosto uporabno dlje.«, ki je umeščen na izdelkih naših lastnih blagovnih znamk z rokom uporabnosti »Uporabno najmanj do«. Omenjeni izdelki namreč pogosto niso za zavreči, če so bili zaprti, pravilno hranjeni in imajo ustrezen videz, vonj in okus. Naš cilj je osveščanje o skrbnem ravnanju s hrano v gospodinjstvih - zmanjšanju količine zavrženih izdelkov in s tem zmanjšanju negativnega vpliva na okolje.

Na tem področju sodelujemo tudi z Biotehniško fakulteto, kjer izvajajo senzorične analize in mikrobiološke preiskave izdelkov z umeščeno oznako »Je rok potekel? Pogosto uporabno dlje.« pred in po izteku roka uporabnosti »Uporabno najmanj do«.