Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

Trajnostna embalaža: naši cilji so jasno zastavljeni

Stremimo k uporabi bolj trajnostne in okolju prijaznejše embalaže. Ko gre za naše izdelke, sta njihova kakovost in varnost ključnega pomena. Embalaža ščiti živila pred zunanjimi vplivi, ohranja njihovo kakovost in zmanjšuje živilske odpadke. Embalaži se zaradi tega ni mogoče vedno odreči. Glede na izdelek in njegove lastnosti se za embalažo uporabljajo različne snovi, denimo karton, plastika ali večplastni kompozitni materiali. A hkrati prav embalaža predstavlja velik izziv za okolje, zato si v HOFERju že več let prizadevamo, da bi bila bolj trajnostna in bi zanjo porabili manj virov. Ker se embalaži težko izognemo, spodbujamo rabo materialov, ki jih je mogoče reciklirati.

Naši cilji za bolj trajnostno embalažo

Tema trajnosti je zelo obsežna in mora upoštevati različne interese pri zasledovanju ciljev. Nekatere smo že dosegli: v 2019 smo iz prodaje umaknili klasične plastične nakupovalne vrečke in plastične izdelke za enkratno uporabo (vatirane palčke s plastičnim delom, plastične slamice, krožnike, kozarce in pribor za enkratno uporabo). Nenehno se razvijamo in pri embalaži izdelkov lastnih blagovnih znamk zasledujemo naslednje cilje:

  • Do konca leta 2025 bomo celotno količino embalaže zmanjšali za 15 % (v primerjavi z 2020, skladno s prodajo).
  • Do konca leta 2025 bo vsa embalaža primerna za recikliranje ali ponovno uporabo ali kompostiranje.*
  • Plastična embalaža bo do konca leta 2025 vsebovala vsaj 30 % popotrošniško reciklirane (PCR) plastike, ki jo v krog ponovne uporabe vračajo potrošniki.
  • V naslednjih letih bomo širili ponudbo nepakiranega sadja in zelenjave.

* Zaradi harmonizacije na ravni poslovne skupine ALDI SÜD je bil v januarju 2024 cilj dopolnjen s ponovno uporabo in kompostiranjem.

ALDIjeve mednarodne smernice za recikliranje

Naraščajoče povpraševanje po trajnostni embalaži in zmanjšanje porabe surovin predstavljata pravi izziv za trgovce. Skupina ALDI je prejela veliko vprašanj po dodatnih pojasnilih našim poslovnim partnerjem glede zahtev o primernosti embalaže za recikliranje. Ker je izraz »reciklabilnost« zelo široko definiran in se pogosto različno razlaga, je skupina ALDI skupaj z Inštitutom Cyclos HTP razvila ALDIjeve mednarodne smernice za recikliranje (ang. ALDI International Recyclability Guideline), v katerem so zbrane informacije o reciklabilnosti različnih tipov embalaže na posameznem trgu skupin ALDI SÜD in ALDI Nord ter embalažne rešitve in smernice za optimizacijo embalaže. Informacije o stanju na slovenskem trgu so pripravljene v sodelovanju s strokovnim partnerjem, družbo Interzero.

Smernice so bile prvič objavljene maja 2022 in so namenjene zagotavljanju usmeritev in podpore dobaviteljem ter nacionalnim in mednarodnim nabavnim oddelkom pri pridobivanju embalaže, primerne za recikliranje. Na voljo so v angleškem jeziku in bodo, da bi odražale tehnični in regulativni razvoj, redno posodobljene. Verjamemo, da bodo pripomogle k poenostavitvi komunikacije v celotni dobavni verigi, saj zagotavljajo celovit vpogled v to, katere formate embalaže je mogoče reciklirati na posameznem trgu ALDI. Poleg tega smo naše smernice javno objavili, da bi delili nadaljnji vpogled v posebne nacionalne sisteme recikliranja. Aktualno veljavno verzijo dokumenta najdete na spletni strani Mednarodnega oddelka za trajnost.