Sprememba naročila Dokončaj spremembo

Dodano v košarico

Več certificiranega čaja pri HOFERju

Za nas je nabava certificiranega čaja pomemben projekt. Čaj je eden izmed najbolj priljubljenih napitkov na svetu, pa naj bo pripravljen iz čajne vrečke ali v cedilu. Pridelujejo ga tako na plantažah kot na manjših posestvih kmetovalcev, pretežno na Kitajskem, v Indiji, Keniji in Šrilanki, medtem ko npr. roiboos uspeva le v Južni Afriki. Čajne lističe pogosto ročno obirajo ženske, težko delo pa je plačano tudi pod eksistenčnim minimumom. Slednje je še posebej pogost pojav pri malih kmetovalcih, ki se spopadajo s številnimi izzivi. Zaradi trgovanja s čajem na svetovnem trgu cene nihajo, zelo pa se razlikujejo tudi glede na regijo in kakovost. Poleg tega sta letina in kakovost čaja zelo odvisni od podnebja, zaradi česar se lahko čaj prideluje na več različnih pridelovalnih območjih. Da bi izboljšali pogoje pridelave in delovne razmere, smo v HOFERju razširili ponudbo certificiranih vrst čaja. 

S standardi certificiranja pridobimo vsi

Za trajnostni razvoj na področju pridelave čaja je treba nujno izboljšati položaj kmetovalcev in jim pomagati pri njihovem delu, na primer z izobraževanji o tem, kako čaj pridelovati energetsko učinkovito, ob čim manjši porabi virov in brez  pesticidov, ter z nasveti o ukrepih za povečanje kakovosti čaja. 

Zato v HOFERju prisegamo na uveljavljene družbene standarde in želimo še naprej spodbujati odgovorno nabavo čaja v dobavnih verigah ter to področje izpopolnjevati. Zaupamo priznanim standardom certificiranja, kot sta Fairtrade in Rainforest Alliance. Ne odobravamo izvajanja okolju škodljivih ukrepov, recimo ilegalne sečnje, požiganja površin ter škodljive rabe pesticidov.

Veliko vrst čaja v HOFERju prihaja neposredno s certificiranih kmetij

V HOFERju so vse vrste zelenega, belega, črnega in roiboos čaja lastnih blagovnih znamk certificirane že od leta 2018. Tudi pri naših sadnih in zeliščnih čajih lastnih blagovnih znamk si nenehno prizadevamo povečati delež certificiranih izdelkov.