Svaljki z lešniki in jabolčnim kompotom

Porcije: 4
Čas priprave: ca. 70 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za svaljke z lešniki:
  • 300 g krompirja
  • 150 g skute MILFINA
  • 70 g bio masla NATUR AKTIV
  • 100 g moke KORNGOLD
  • 30 g pšeničnega zdroba KORNGOLD
  • 1 bio jajce NATUR AKTIV
  • 1 žlica kristalnega sladkorja AGRAGOLD
  • 30 g bio mletih lešnikov NATUR AKTIV
  • 30 g sladkorja v prahu DIAMANT
  • sol PIRANSKE SOLINE
  • -----
  • Za jabolčni kompot:
  • 5 kardamomov
  • 5 klinčkov LE GUSTO
  • 1 cimetova palčka
  • 500 ml jabolčnega soka PURE FRUITS
  • pol vanilijevega stroka
  • 100 g kristalnega sladkorja AGRAGOLD
  • 1 kg jabolk
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Svaljki z lešniki:
Neolupljen krompir skuhamo v osoljeni vodi, ga olupimo in pretlačimo. Dodamo skuto in solimo. Krompir s skuto, 40 g rahlo segretega masla, moko, zdrob, jajce in sladkor zgnetemo v testo ter ga približno pol ure pusti- mo počivati v hladilniku. Nato testo narežemo na manjše kose in iz njih oblikujemo okoli 8 cm dolge svaljke. Za približno 5 minut jih stresemo v vrelo osoljeno vodo, ki je ne kuhamo več.
Medtem v veliki ponvi segrejemo 30 g masla, lešnike in sladkor v prahu. Zraven stresemo še skuhane svaljke. Preden postrežemo, posujemo s sladkorjem v prahu.

Jabolčni kompot:
Kardamome, klinčke in cimetovo palčko popražimo v velikem loncu brez maščobe, nato začimbe zalijemo z jabolčnim sokom. Primešamo vanilijev strok in sladkor ter zavremo. Dodamo olupljena in na četrtine razrezana jabolka, kuhamo 2 minuti, nato lonec odstranimo s štedilnika in pustimo, da se kompot ohladi.