
Paradižnikova fokača s pomako iz svežega sira
Porcije:
8
Skupen čas:
100
min
Čas priprave:
20
min
Čas kuhanja:
Pečenje in počivanje:
80
min
Stopnja zahtevnosti:
preprosto
Sestavine
Sestavine:
- Testo:
- 3 slivovi paradižniki
- 300 ml mlačne vode
- ½ kocke svežega kvasa
- 1 čajna žlička sladkorja HAPPY HARVEST
- 600 g gladke pšenične moke HAPPY HARVEST in še malo za obdelavo
- 1 čajna žlička soli
- 4 jušne žlice oljčnega olja CASTELLO in še malo za namastitev pekača
- -----
- Obloga:
- 6 strokov česna
- 4 vejice rožmarina
- 5 slivovih paradižnikov
- nekaj BIO grškega oljčnega olja NATUR AKTIV za pokapati
- -----
- Pomaka:
- 1 BIO limona
- 1 šopek bazilike
- 200 g svežega sira za mazanje
- -----
- sol in poper po okusu
- * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.
Priprava:
Priprava- Za testo najprej paradižnike v mešalniku sesekljamo skupaj z vodo. Dodamo kvas in sladkor ter dobro premešamo.
- Moko in sol damo v skledo, prilijemo vodo s paradižniki ter oljčno olje in s kavljem pri nizki hitrosti na hitro zgnetemo, da se vse poveže. Nato testo močno gnetemo pri višji hitrosti še 3 minute. Pokrijemo ga in na toplem mestu pustimo pol ure počivati.
- Pekač namastimo z malo oljčnega olja. Testo na pomokani površini razvaljamo na velikost pekača in ga preložimo vanj.
- Česen olupimo in razpolovimo, paradižnike razkosamo na četrtine. Paradižnik, česen in rožmarin razporedimo po testu in vse skupaj pokapamo z malo oljčnega olja. Testo s konicami prstov rahlo potlačimo.
- Testo pustimo še 15 minut počivati, pečico pa medtem segrejemo na 200 °C (gretje zgoraj in spodaj).
- Pekač potisnemo na drugo vodilo od spodaj navzgor in pečemo približno 35 minut, da se zlato zapeče. Medtem pripravimo pomako. Limoni naribamo lupinico in osmukamo baziliko. Oboje zmešamo s svežim sirom ter začinimo s soljo in poprom.
Slivove paradižnike lahko nadomestite z drugimi vrstami paradižnika.
UPORABNO
Majhnih kozarčkov vloženih izdelkov ne zavrzite. Prihranite jih in jih uporabite za hrambo omak, pomak in drugih tekočih pripravkov.