
Njoki z baziliko in toplo paradižnikovo solato
- Za paradižnikovo solato:
- 400 g češnjevih paradižnikov
- 1 čebula
- 10 g sveže bazilike
- 1 strok česna
- 3 žlice oljčnega olja CASTELLO
- 3 žlice belega balzamičnega kisa CASTELLO
- 1 čajna žlička sladkorja v prahu DIAMANT
- malo soli PIRANSKE SOLINE
- malo popra LE GUSTO
- -----
- Za njoke:
- 800 g moknatega krompirja
- 130 g pšenične ostre moke KORNGOLD
- 130 g pšeničnega zdroba KORNGOLD
- 2 žlici bazilikovega pesta CARLONI
- 1 bio jajce NATUR AKTIV
- sveža bazilika
- čajno maslo MILFINA
- (po želji) nariban sir Grana Padano znamke CUCINA NOBILE
- malo soli PIRANSKE SOLINE
- malo popra LE GUSTO
- * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.
Priprava:
PripravaParadižnikova solata: Češnjeve paradižnike operemo in razrežemo na četrtine, čebulo in baziliko drobno sesekljamo, strok česna pa stisnemo. Nato v ponvi na vročem oljčnem olju popražimo čebulo, da postane zlato rjava. Dodamo česen in češnjeve paradižnike ter pražimo še približno 3 minute. Na koncu zalijemo z balzamičnim kisom, potresemo s sladkorjem v prahu ter solimo in popramo.
Njoki: Neolupljen krompir skuhamo v slanem kropu. Malo počakamo, da se odpari, nato ga še vročega olupimo. Topel krompir pretlačimo, dodamo moko, pšenični zdrob, pesto, jajce, sol in poper ter vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Testo pustimo počivati na toplem približno 1 uro. Nato oblikujemo svaljek s premerom približno 2 cm in ga narežemo na približno 2 cm dolge kolobarje, v katere z vilicami odtisnemo značilen vzorec, da nastanejo njoki. Njoke stresemo v osoljen krop in jih kuhamo pri srednji temperaturi, dokler ne priplavajo na površje. Medtem baziliko narežemo na tanke trakce in popražimo na maslu v veliki ponvi. V ponev stresemo odcejene kuhane njoke in jih v bazilikovem maslu dobro povaljamo. Po želji jih lahko potresemo s sirom Grana Padano.