Gobov golaž s kruhovimi cmoki in stročjim fižolom

Porcije: 4
Skupen čas: 70 min
Čas priprave: 20 min
Čas kuhanja: 10 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Kruhovi cmoki:
  • 4 stare žemlje ali poljubne štručke (približno 300 g)
  • 1 jedilna žlica pšenične moke HAPPY HARVEST
  • 200 ml mleka MILFINA
  • 2 jajci OKUS PODEŽELJA
  • 1 lonček drobnjaka, drobno nasekljanega
  • -----
  • Gobov golaž:
  • 1 kg rjavih in belih šampinjonov
  • 50 g masla MILFINA
  • 2 čebuli, drobno sesekljani
  • 1 jedilna žlica mlete sladke paprike
  • 300 ml zelenjavne jušne osnove
  • 200 ml sladke smetane MILFINA
  • 100 g mladih drobnih strokov fižola (razpolovljenih)
  • sol in poper
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava
  1. Za pripravo cmokov narežemo suhe žemlje ali štručke na centimeter velike kocke in jih v skodelici zmešamo z moko. Mleko rahlo solimo in popramo ter zavremo in prelijemo čez kruhove kocke. Dodamo jajci in urno premešamo, maso pa pustimo počivati 15 minut.
  2. Gobe na drobno narežemo in jih na srednjem ognju popečemo na maslu. Ko tekočina povre, dodamo čebulo in papriko, na hitro popražimo ter zalijemo z zelenjavno osnovo in smetano.
  3. Golaž kuhamo 20 minut, da se nekoliko zgosti. Začinimo ga s soljo in poprom.
  4. Krušno maso oblikujemo v 12 približno enako velikih cmokov in jih položimo v slan krop. Ogenj zmanjšamo in cmoke v vodi, ki komaj vre, pokrite kuhamo 15 minut.
  5. Stročji fižol kuhamo v močno vrelem, precej slanem kropu 3–4 minute, odcedimo in takoj vsujemo v golaž. Kadar ni sezone svežega fižola, lahko uporabimo kuhanega iz pločevinke.
  6. Golaž nadevamo v globoke krožnike. V vsakega vložimo po en cmok in ga posujemo z drobnjakom. Preostale cmoke postrežemo poleg.

UPORABNO
Podobno kot porabite star kruh, lahko ostanek krompirjevega pireja zmešate z jajcem in moko ter izdelate njoke.