Slasten pirin kruh s semeni

Porcije: 1
Skupen čas: 150 min
Čas priprave: 20 min
Čas kuhanja: 130 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • 300 g gladke pirine moke HAPPY HARVEST + nekaj dodatne moke za delo
  • 200 g polnozrnate pirine moke HAPPY HARVEST
  • 120 g mešanice semen za solato HAPPY HARVEST
  • 60 g sezama HAPPY HARVEST
  • 1 zavoj suhega kvasa
  • 2 čajni žlički soli PIRANSKE SOLINE
  • 270 ml mlačne vode
  • 2 žlici sončničnega olja OSANA
  • 2 žlici namiznega kisa LOMEE

Priprava:

Priprava

V posodi kuhinjskega robota zmešamo moko, vsa semena, kvas in sol. Gnesti začnemo na nizki stopnji, pri čemer sestavinam postopoma dodajamo vodo, olje in kis. Prvih 5 minut gnetemo počasi, naslednjih 5 minut pa hitro. Na koncu testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in postavimo na toplo, kjer naj vzhaja, dokler ne naraste na dvojno količino (približno 60 minut).

Vzhajano testo na pomokani površini še enkrat pregnetemo in ga oblikujemo v štruco. Podolgovato košarico za vzhajanje testa dobro pomokamo, položimo vanjo štruco in pustimo, da pokrita vzhaja še 30 minut. Medtem pečico segrejemo na 240 °C (zgornje in spodnje gretje) in vanjo položimo z vodo napolnjeno ognjevarno posodo (npr. za narastke), ki naj se segreva skupaj s pečico.

Testo zvrnemo v pekač, obložen s papirjem za peko, in ga položimo na drugo vodilo pečice od spodaj. Po 10 minutah peke posodo z vodo previdno odstranimo, znižamo temperaturo na 200 °C in pečemo še približno 30 minut.