Čokoladna pita s poširanimi hruškami po receptu Vibrant Plate

Porcije: 8
Skupen čas: 105 min
Čas priprave: 45 min
Čas kuhanja: 60 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za poširane hruške:
  • 2 hruški
  • 250 ml belega vina
  • 125 ml vode
  • 100 g kristalnega sladkorja HAPPY HARVEST
  • 1 žlička mletega cimeta LE GUSTO
  • -----
  • Za testo:
  • 165 g moke HAPPY HARVEST
  • 30 g sladkorja v prahu AGRAGOLD
  • 30 mletih mandljev HAPPY HARVEST
  • 125 g masla MILFINA, narezanega na kocke
  • ščepec soli LE GUSTO
  • -----
  • Za nadev:
  • 90 g čajnega masla MILFINA
  • 40 g kakava v prahu BELLA
  • 1 bio jajce NATUR AKTIV
  • 110 g kristalnega sladkorja HAPPY HARVEST
  • 45 g moke HAPPY HARVEST
  • žlička ekstrakta vanilije
  • 2 poširani hruški
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava
  1. Pripravimo hruške: hruški olupimo, razpolovimo in očistimo. V lonec vlijemo 250 ml belega vina, 125 ml vode, dodamo 1 žličko cimeta in 100 g sladkorja. Tekočino zavremo, nato ogenj znižamo, da brbota. Dodamo hruškine polovičke in počasi kuhamo na nizkem ognju 20 minut. Hruške občasno obrnemo, da se enakomerno skuhajo. Ko se hruške nekoliko zmehčajo, posodo odstavimo z ognja in ohladimo.
  2. Pripravimo krhko testo: Moko presejemo v skledo in na vrh presejemo še sladkor v prahu ter mlete mandlje. Dodamo sol in mrzlo, na kocke narezano maslo. S prsti pregnetemo, da dobimo testo, ki se sprijema. Če je testo presuho, po žlicah dodamo mrzlo vodo, ampak le toliko, da se testo sprijema. Oblikujemo kepo, jo zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut (lahko tudi več).
  3. Testo razvaljamo na pomokani površini. Testo bo drobljivo, zato naj nas to ne skrbi preveč. Namastimo okrogel pekač premera 18-20 cm s snemljivim obodom in testo previdno prestavimo v pekač. S prsti ga pritisnemo ob dno in stranice pekača. Testo z vilico napikamo in vrnemo v hladilnik za 15 minut.
  4. Segrejemo pečico na 170°C. Testo v pekaču obložimo s peki papirjem, čezenj pa nasujemo suh fižol ali riž ter testo slepo pečemo 15 minut.
  5. Pripravimo nadev: V posodi stopimo maslo, dodamo kakav v prahu in dobro premešamo, da dobimo gosto zmes. Posodo umaknemo z ognja in v zmes vmešamo še jajce, sladkor, vanilijo in moko.
  6. Pečeno testo vzamemo iz pečice, peki papir s fižolom ali rižem odstranimo, čez pa nalijemo nadev in ga enakomerno razporedimo.
  7. V nadev pritisnemo še hruškine polovičke (lahko jih pred tudi razrežemo), nato pa pekač vrnemo v pečico in pečemo še 20-30 minut, dokler se nadev ne strdi.
  8. Pečeno pito vzamemo iz pečice in pustimo ohladiti v pekaču, preden odstranimo obod. Pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.

Še več slastnih receptov si oglejte na @vibrantplate.