
Nektarinina torta v kozarcu
- Za biskvit:
- 100 g fino mletih mandljev HAPPY HARVEST
- 120 g in 2 žlici sladkorja DIAMANT
- 6 jajc OKUS PODEŽELJA
- 1 zavoj vaniljevega sladkorja BELLA
- 30 g gladke moke KORNGOLD
- bio limeta
- papir za peko FOLIO
- -----
- Za kremo:
- 250 g sira mascarpone MILFINA
- 1 žlica javorjevega sirupa
- 250 ml sladke smetane MILFINA
- 3 žlice mareličnega likerja (po želji)
- -----
- Za karamelizirane mandlje:
- 300 g celih mandljev HAPPY HARVEST
- 150 g sladkorja DIAMANT
- -----
- Za kašico iz nektarin:
- 1 kg nektarin
- sok 1 bio limone
- 150 g sladkorja DIAMANT
- 5 žlic mareličnega likerja (po želji)
- breskov nektar HAPPY FRUITS
- * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.
Priprava:
PripravaBiskvit:
V ponvi na nizki temperaturi prepražimo mandlje in 2 žlici sladkorja. Ko nastane fina karamela, jo prelijemo na papir za peko in ohladimo. V dve skledi ločimo rumenjake in beljake. K rumenjakom dodamo 60 g sladkorja in vanilijev sladkor ter jih penasto umešamo. Nato dodamo skozi sito presejano moko in drobno nastrgano lupino limete. K zmesi primešamo še ohlajene karamelizirane mandlje, ki smo jih sesekljali z nožem. Iz beljakov in 60 g sladkorja stepemo trd sneg, ki ga na rahlo umešamo v zmes z rumenjaki. Testo vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Biskvit pri 180 °C pečemo približno 20–25 minut. Pečenega ohladimo
in ga na grobo nadrobimo.
Krema:
Sir mascarpone in javorjev sirup gladko zmešamo, dodamo sladko smetano in liker ter z mešalnikom mešamo toliko časa, da se krema strdi.
Karamelizirani mandlji:
Cele mandlje in sladkor v ponvi med nenehnim mešanjem segrevamo na nizki temperaturi. Ko se naredi fina karamela, mandlje in karamelo prelijemo na papir za peko, ohladimo, prekrijemo s papirjem za peko ter potolčemo s kuhinjskim kladivom, da dobimo grobo mlete karamelizirane mandlje.
Kašica iz nektarin:
Nektarine, ki smo jim odstranili peške, naribamo in pokapamo z limoninim sokom, da ne porjavijo. Damo jih v cedilo, da odteče odvečna tekočina. Odcejeni kaši primešamo sladkor in liker, nato jo ohladimo v hladilniku.
Sestavljanje sladice:
Ko imamo posamezne plasti sladice pripravljene, damo v kozarec najprej plast nadrobljenega biskvita, ki ga prelijemo z breskovim nektarjem. Nanj damo plast kreme, nato plast karameliziranih mandljev in na koncu še plast nektarin, ki jih okrasimo s karameliziranimi mandlji.
Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!