Makovi polžki

Porcije: 35
Čas priprave: ca. 50 min za krhko testo; ca. 40 min + 4–5 ur v zamrzovalniku
Stopnja zahtevnosti: zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za ca. 450 g testa:
  • 250 g moke KORNGOLD
  • 75 g kristalnega sladkorja AGRAGOLD
  • 1 jajce OKUS PODEŽELJA (vel. M)
  • 125 g ohlajenega masla MILFINA
  • sol PIRANSKE SOLINE
  • -----
  • Za ca. 30–40 polžkov:
  • 450 g krhkega testa
  • 80 ml mleka MILFINA
  • 125 g bio mletega maka NATUR AKTIV
  • 25 g masla MILFINA (sobne temperature)
  • 40 g kristalnega sladkorja AGRAGOLD
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja BELLA
  • 1 bio jajce NATUR AKTIV
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Krhko testo:
Moko skupaj s ščepcem soli presejemo v posodo in v sredini naredimo jamico, kamor dodamo sladkor in jajce. Z vilicami ju zmešamo v gosto kašo. Dodamo še na koščke narezano maslo in vse skupaj previdno zamesimo, tako da postopoma jemljemo moko z roba. Ko je testo gotovo, ga oblikujemo v kepo in damo za približno pol ure v hladilnik.

Makovi polžki:
Za makov nadev zavremo mleko, ga odstavimo, vmešamo mak in pustimo počivati 15 minut. Nato dodamo ostale sestavine za nadev in vse dobro premešamo.
Testo položimo med 2 kosa prozorne živilske folije in ga razvaljamo v 4–5 mm debel pravokotnik. Enakomerno ga premažemo z makovim nadevom in zvijemo v približno 3 cm debelo rulado, ki jo zavijemo v prozorno živilsko folijo in damo v zamrzovalnik za 4–5 ur. Zamrznjeno rulado z ostrim nožem narežemo na 0,5 cm debele rezine. Položimo jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 18–20 minut v pečici pri 175 °C.