
Kruhov venec z masleno česnovo polivko
- lonček (240 ml) tople vode
- 1 žlica sladkorja HAPPY HARVEST
- 2 žlički suhega kvasa
- 1 lonček toplega mleka MILFINA
- 2 žlici masla MILFINA, narezanega na kocke
- 1.5 žličke soli PIRANSKE SOLINE
- cca 5-6 lončkov moke HAPPY HARVEST
- 200 g mozzarelle CARLONI
- -----
- Česnova polivka:
- 6 strokov česna
- četrt lončka peteršilja
- 3 žlice masla MILFINA
- 2 žlici oljčnega olja CASTELLO
Priprava:
PripravaV večjo posodo vlijemo toplo vodo, dodamo sladkor in suhi kvas. Premešamo, posodo pokrijemo s krpo in pustimo počivati 10 minut, da kvas reagira.
V posodo nato dodamo še toplo mleko, maslo, sol in 3 lončke moke. Vse skupaj dobro premešamo in postopoma med mešanjem dodajamo preostalo moko. Mešamo lahko na roke ali s kuhinjskim robotom. Mešamo tako dolgo, da testo postano voljno, elastično in se ne sprijema več na skledo in kuhalnico.
Testo nato pustimo počivati na toplem v pokriti posodi približno tri četrt ure, da naraste. Med tem ko testo vzhaja narežemo mocarelo na 32 kosov.
Pečico segrejemo na 180°C. Velik pekač obložimo s peki papirjem, na sredino postavimo manjšo ognjevarno posodico.
Testo nato razrežemo na koščke (32 kosov). V sredino vsakega koščka testa nadevamo mocarelo, nato pa oblikujemo krolico. Kroglice polagamo okoli ognjevarne posode v obliki venca, dokler ne porabimo vsega testa.
Testo premažemo z malo oljčnega olja in potisnemo v ogreto pečico. Pečemo na 180°C približno 20 minut, da se kruh zlato zapeče.
Medtem, ko se kruh peče, pripravimo česnovo polivko: česen in peteršilj v kuhinjskem robotu drobno sesekljamo, dodamo še oljčno olje, premešamo in polivko postrgamo s stranic posode.
V ponvi raztopimo maslo, nato dodamo česen s peteršiljem in 2 minutki pokuhamo. Ogenj nato ugasnemo in vmešamo še oljčno olje.
Pečen kruhov venec vzamemo iz pečice in ga takoj premažemo s česnovo polivko ter pustimo, da se nekoliko ohladi. Preostalo česnovo polivko vlijemo v posodico na sredini venca in postrežemo.
Posamezne kruhke lahko z roko odtrgamo in pomakamo v česnovo polivko.