Krofi

Porcije: 8
Skupen čas: 2 h
Čas priprave: 40 min
Čas kuhanja: 80 min
Stopnja zahtevnosti: zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • 350 g namenske moke HAPPY HARVEST
  • 80 ml dalj časa svežega polnomastnega mleka MILFINA (s 3,5 % m. m.)
  • 40 g kvasa
  • 1 bio jajce iz proste reje NATUR AKTIV
  • 3 rumenjake bio jajc iz proste reje NATUR AKTIV
  • 1 ščepec soli PIRANSKE SOLINE
  • 40 g sladkorja v prahu AGRAGOLD
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja BELLA
  • 1 limona
  • 20 ml navadnega ruma
  • 80 g čajnega masla MILFINA
  • malo gladke pšenične moke KORNGOLD
  • malo sončničnega olja OSANA
  • malo sladkorja v prahu AGRAGOLD

Priprava:

Priprava

V malo mlačnega mleka raztopimo kvas in ga z nekaj moke zmešamo v gosto tekoč nastavek, ki ga narahlo potresemo z moko, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem ca. 15 minut. Jajce, rumenjake, sol, sladkor v prahu, vaniljev sladkor, naribano lupinico limone in preostalo mlačno mleko zmešamo skupaj z rumom. Prilijemo še stopljeno maslo in znova premešamo. Masi dodamo preostanek moke in vzhajan nastavek ter vse skupaj zamesimo v gladko testo. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem ca. 60 min.
Nato ga znova pregnetemo in iz njega na rahlo pomokani površini oblikujemo valj, ki ga razrežemo na srednje velike kose. Iz posameznih kosov testa oblikujemo lepe kroglice, ki jih potresemo z moko in s pekačem nežno pritisnemo ob podlago. Nato jih preložimo na pekač in pustimo pokrite vzhajati na toplem še 20 minut.

Peka: V visoki ponvi ali loncu segrejemo zadostno količino olja na 160 °C. Krofe popečemo najprej z ene in nato z druge strani. Med peko naj bo lonec pokrit s pokrovko. Ko so krofi na obeh straneh lepo zlatorjavo zapečeni, jih iz ponve oz. lonca preložimo na rešetko, da odteče odvečna maščoba.

 

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!