Gurmanski šarkelj s trojnim čokoladnim moussom

Porcije: 4
Čas priprave: 2–2,5 h
Stopnja zahtevnosti: zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za šarkelj:
  • 100 g sultanin HAPPY HARVEST
  • rum
  • 300 g gladke moke KORNGOLD
  • 1 pecilni prašek BELLA
  • 4 jajca OKUS PODEŽELJA
  • 250 g sladkorja DIAMANT
  • 140 g masla MILFINA
  • 125 ml mleka MILFINA
  • nastrgana lupina 1 bio limone
  • sladkor v prahu DIAMANT (za posip)
  • -----
  • Za mousse iz temne čokolade:
  • 130 g temne čokolade CHOCEUR
  • 200 ml sladke smetane MILFINA
  • -----
  • Za mousse iz mlečne čokolade:
  • 100 g mlečne čokolade CHOCEUR
  • 75 g masla MILFINA
  • 50 g margarine BELLASAN
  • 3 žlice sladkorja DIAMANT
  • 4 jajca OKUS PODEŽELJA
  • -----
  • Za mousse iz bele čokolade:
  • 75 g bele čokolade CHOCEUR
  • 1 žlica kisle smetane MILFINA
  • 1 čajna žlička ruma
  • 15 g želatine v prahu BELLA
  • 175 ml sladke smetane MILFINA
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Šarkelj:
Sultanine namočimo v rumu. V posodici zmešamo moko in pecilni prašek. Iz beljakov stepemo sneg in vanj umešamo 125 g sladkorja. Maslo, ki smo ga segreli na sobno temperaturo, in rumenjake najprej gladko stepemo, nato primešamo 125 g sladkorja, mleko, moko s pecilnim praškom in nastrgano limonino lupino. Na koncu dodamo še odcejene sultanine in na rahlo umešamo sneg. Maso vlijemo v model za šarkelj in jo pri 180 °C pečemo 45 minut.

Mousse iz temne čokolade:
70 ml smetane zavremo, dodamo nalomljeno čokolado ter mešamo tako dolgo, da se čokolada stopi. Čokoladno zmes odstavimo in ohladimo. Preostalih 130 ml sladke smetane stepemo. Nato z električnim mešalnikom stepemo še ohlajeno čokoladno zmes. Ko postane rahla in penasta, vanjo umešamo prej stepeno smetano. Mousse postavimo v hladilnik, da se strdi.

Mousse iz mlečne čokolade:
Nad soparo med nenehnim mešanjem stopimo čokolado, maslo, margarino in sladkor. Ko dobimo enotno zmes, jo odstavimo in med nenehnim mešanjem z električnim mešalnikom v zmes umešamo jajca. Mousse bo še posebej fin, če to naredimo v posodi, ki smo jo postavili na ledeno mrzlo vodo ali led. Mousse postavimo v hladilnik, da se strdi.

Mousse iz bele čokolade:
Čokolado nad soparo stopimo in rahlo ohladimo. Še mlačni čokoladi najprej primešamo kislo smetano in rum, nato pa med nenehnim mešanjem postopoma dodajamo želatino, dokler se v celoti ne raztopi. V ločeni posodi stepemo sladko smetano in jo nežno umešamo v čokoladno zmes ter postavimo v hladilnik, da se strdi.

Sestavljanje sladice:
Šarkelj prečno razrežemo na 4 plasti. Spodnjo premažemo z moussom iz temne čokolade, na katerega položimo drugo plast šarklja. Premažemo jo z moussom iz mlečne čokolade in prekrijemo s tretjo plastjo. Tretjo plast premažemo z moussom iz bele čokolade. Nanj položimo vrhnjo plast in šarkelj potrosimo s sladkorjem v prahu.

 

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!