Aromatični šarkelj s sladkornim prelivom iz pomarančnega čaja

Porcije: 1
Skupen čas: 210 min
Čas priprave: 30 min
Čas kuhanja: 180 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Kolač:
  • 3 majhne BIO pomaranče
  • 370 g zmehčanega masla in še malo za namastitev pekača
  • 300 g finega kristalnega sladkorja HAPPY HARVEST
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja BELLA
  • 2 ščepca soli
  • 6 jajc
  • 450 g gladke pšenične moke HAPPY HARVEST
  • 100 g rozin, nasekljanih
  • 1 zavitek pecilnega praška BELLA
  • 3 čajne žličke cimeta
  • 1 noževa konica zmletega muškatnega oreščka
  • -----
  • Preliv:
  • 100 ml vode
  • 1 filter vrečica pomarančnega čaja
  • 300 g sladkorja v prahu
  • 50 g nesoljenih, oluščenih pistacij
  • po želji nekaj rezin BIO pomaranče za okras
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava
  1. Pečico segrejemo na 160 °C (ventilator). Pomarančam ostrgamo lupino in iz njih iztisnemo sok ter postavimo na stran. Model za šarkelj namažemo z maslom.
  2. Za biskvitno testo penasto umešamo maslo, sladkor, vaniljev sladkor, pomarančno lupino in sol. Med tem postopoma dodajamo jajca. Moko zmešamo z rozinami, pecilnim praškom, cimetom in muškatnim oreškom. Mešanico izmenično s pomarančnim sokom vmešamo v testo z jušno žlico.
  3. Testo predevamo v model in za 70 minut postavimo na nižje nameščeno rešetko v zagreti pečici.
  4. Pečeni kolač 20 minut hladimo v modelu, nato ga zvrnemo na rešetko in hladimo še naslednjih 90 minut, da se popolnoma ohladi.
  5. Za preliv zavremo vodo in vanjo za 8 minut namočimo čajne vrečice. V tem času grobo sesekljamo pistacije. Sladkor v prahu presejemo v čaj in iz tega zmešamo gladek sladkorni preliv.
  6. Ohlajen kolač oblijemo s sladkornim prelivom in posujemo s pistacijami. Po želji ga okrasimo še s pomarančnimi rezinami.

DOBRO
Če želite, lahko v testo za kolač vmešate nekaj koščkov nasekljane čokolade!