Praznični losos z avokadovim in bučnim pirejem

Porcije: 4
Čas priprave: 45 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za lososa:
  • 4 kose zamrznjenih lososovih filejev ALMARE SEAFOOD
  • bio oljčno olje NATUR AKTIV
  • 1 limona
  • -----
  • Za bučni pire:
  • 200 g mesa buče hokaido
  • 2 žlici bio masla NATUR AKTIV
  • muškatni orešček BELLA
  • -----
  • Za avokadov pire:
  • 1 večji avokado (približno 300 g)
  • 1 žlica pomarančnega soka
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlica kisle smetane MILFINA
  • beli poper LE GUSTO
  • -----
  • Za zelenjavno omako:
  • 1 manjša čebula
  • 1 manjši korenček
  • 1 strok česna
  • 1 manjši paradižnik
  • 200 ml rdečega vina Cabernet & Merlot GAŠPER
  • 200 ml zelenjavne jušne osnove iz jušne kocke LE GUSTO
  • pol čajne žličke nasekljanega timijana in rožmarina
  • 1 lovorjev list LE GUSTO
  • 30 g bio masla NATUR AKTIV
  • sol
  • sveže mleti poper LE GUSTO
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Lososove fileje odtalimo, očistimo in osušimo s papirnato brisačo. 2 žlici oljčnega olja, 1 žlico limoninega soka, ščepec soli in malo popra zmešamo v marinado ter z njo premažemo fileje. Fileje pokrijemo in jih za 1 uro postavimo v hladilnik. Meso buče in maslo dobro pretlačimo, da dobimo gladek bučni pire, ki ga po okusu začinimo s soljo in nastrganim muškatnim oreščkom.
Avokado prerežemo in izdolbemo. Dodamo mu pomarančni in limonin sok, kislo smetano ter malo soli in belega popra. Vse skupaj dobro pretlačimo, da dobimo gladek avokadov pire, ki ga postavimo v hladilnik.
Lososove fileje na oljčnem olju na obeh straneh na kratko popečemo, nato jih za 5 minut postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 °C.
V isti ponvi na preostanku maščobe popražimo sesekljano čebulo, nariban korenček, sesekljan česen in na majhne koščke narezan paradižnik. Zalijemo z rdečim vinom in jušno osnovo, dodamo zelišča in lovorjev list, zavremo ter kuhamo toliko časa, da ostane samo še polovica tekočine. Zelenjavo solimo in popramo po okusu, nato jo pretlačimo s paličnim mešalnikom in precedimo. Na koncu omaki
primešamo še maslo, da dobimo gosto in okusno omako, ki jo še toplo prelijemo čez lososove fileje.

 

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!