Losos z žara z berivko ter čatnijem iz borovnic in čilija

Porcije: 4
Skupen čas: 170 min
Čas priprave: 20 min
Čas kuhanja: Pečenje in kuhanje: 150 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Losos:
  • 2 fileja lososa s kožo (po 300 g)
  • 2 jušni žlici oljčnega olja CASTELLO
  • 1 BIO limona
  • 125 g berivke
  • sol in poper po okusu
  • -----
  • Preliv:
  • 1 šopek drobnjaka
  • 1 jušna žlica medu
  • 1 čajna žlička gorčice LOMEE
  • 2 jušni žlici jogurta MILFINA
  • 2 jušni žlici vinskega kisa LOMEE
  • 2 jušni žlici oljčnega olja CASTELLO
  • -----
  • Čatni:
  • 2 rdeči čebuli
  • 200 g sladkorja HAPPY HARVEST
  • 100 ml vinskega kisa LOMEE
  • 400 g borovnice
  • 1 čajna žlička zdrobljenega čilija
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava
  1. Čebulo za čatni narežemo na koščke in jo v loncu skupaj s sladkorjem in kisom enkrat močno zavremo. Dodamo borovnice in čili ter kuhamo še 5 minut, nato pa takoj nadevamo v sterilne kozarčke za vlaganje, dobro zapremo in popolnoma ohladimo.
  2. Drobnjak za preliv drobno narežemo in s preostalimi sestavinami ter z malo soli in popra gladko razmešamo.
  3. Fileja lososa razpolovimo, začinimo s soljo in poprom ter z vseh strani premažemo z oljčnim oljem. Kose filejev na vročem ognju pečemo 2 minuti na vsaki strani.
  4. Solato zmešamo s prelivom in nadevamo na velik krožnik. Pečene kose lososa skupaj z malo čatnija položimo na solato. Na vrh naribamo malo limonove lupine.

Zaprt čatni na temnem in hladnem mestu zdrži tudi eno leto! 

ZDRAVO
Čili v nasprotju s prepričanjem mnogih ne vznemirja želodca. Pravzaprav preprečuje refluks, saj odpravlja bakterije, ki ga povzročajo.

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!