Janssons Frestelse z mariniranim lososom

Porcije: 4
Skupen čas: 48 h Čas kuhanja: 60 min
Stopnja zahtevnosti: srednje zahtevno
Sestavine
Sestavine:
  • Za krompirjev narastek s sardelami:
  • ca. 900 g mokastega krompirja
  • 1 žlica in pol masla MILFINA
  • 2 čebuli
  • 150 g sardel
  • 150 ml mleka MILFINA
  • 150 ml sladke smetane MILFINA
  • sol PIRANSKE SOLINE
  • poper LE GUSTO
  • malo svežega timijana
  • 2–3 žlice krušnih drobtin KORNGOLD
  • -----
  • Za mariniranega lososa:
  • pol čajne žličke zrn belega popra LE GUSTO
  • 3 brinove jagode
  • 2 žlici soli PIRANSKE SOLINE
  • 3 žlice sladkorja v prahu AGRAGOLD
  • 1 šopek kopra
  • 20 ml vinjaka
  • sok polovice limone
  • 2 sveža fileja lososa s kožo po ca. 200 g
  • * V HOFERju ponudbo nenehno prilagajamo željam naših kupcev in potrebam trga, zato nekatere sestavine receptov morda niso več na voljo v naših trgovinah.

Priprava:

Priprava

Krompirjev narastek: Krompir narežemo na tanke paličice. V ponvi na pol žlice masla prepražimo sesekljano čebulo, da se zmehča in postekleni. Pekač za narastke izdatno namastimo z maslom, po njem v plasteh naložimo polovico krompirjevih paličic, popraženo čebulo, dobro odcejene sardele in drugo polovico krompirjevih paličic. Zmešamo mleko in smetano, po okusu začinimo s soljo, poprom in nasekljanim timijanom ter prelijemo čez narastek. Potresemo z drobtinami in po narastku razporedimo preostalo maslo. Pekač prekrijemo z aluminijasto folijo. Narastek 50–60 minut pečemo v pečici pri 200 °C (ob vklopljenem spodnjem in zgornjem gretju). Po približno 25 minutah peke folijo odstranimo.

Mariniran losos: Poper in brinove jagode grobo nasekljamo, dodamo sol, sladkor in drobno nasekljan koper. V lončku zmešamo vinjak in limonin sok. Fileja lososa obrnemo s kožo navzdol in prelijemo z vinjakom. Natremo ju z začimbami in položimo enega na drugega s kožo navzven. Zavijemo ju v folijo za živila, položimo v ustrezno velik pekač in obtežimo z leseno desko. Lososa v hladilniku mariniramo 2–3 dni, med tem zavojček vsaj enkrat dnevno obrnemo. Postrežemo zelo tanko narezanega.